Miljöåklagare

Orsa (JJ) Enligt miljöåklagare Christer Järlås säljs platser till jägare för att delta i illegal jakt på rovdjur. Men hittills har rättsväsendet inte kunnat göra något åt det. – En ny lag ger oss nu bättre möjligheter, säger åklagaren Jarlås.

Christer Jarlås befinner sig i tre dagar på ett symposium i Orsa, om illegal jakt på rovdjur. Där har man funnit att den licensjakten på varg knappast minskat den illegala jakten.
Den 18 maj kommer riksdagen sannolikt att anta en ny lag. I och med den blir förberedelse för grovt jaktbrott straffbart. Så har det hittills inte varit.
– Vi har flera gånger ertappat personer med burar för att fånga kungsörn. Men vi har inte kunnat göra något åt det, säger han till Östersundsposten. Likaså avslöjar han att det förekommit kommersialisering av den illegala rovdjursjakten. Platser för deltagande har sålts till intresserade.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser