Mest lönsamt skydda redan vargrivna får

GRIMSÖ(JJ). Det är mest lönsamt att sätta in åtgäder i de fårhagar som redan blivit utsatta för vargangrepp. Detta visar Jens Karlsson, forskare på Viltskadecenter vid Grimsö forskningsstation i en ny studie.

Han menar att det slösats bort miljontals skattekronor på fårstängsel i län där det inte finns några vargar.
– Om man har haft ett vargangrepp i en fårbesättning, då kommer vargen eller vargarna att komma tillbaka dit under de närmaste dagarna eller veckorna. Och vidtar man då inga förebyggande åtgärder så kommer de att dräpa fler får i samma hägn under de här veckorna, säger Jens Karlsson till SR Vetenskapsradion. 

Han har sammanställt viltskadestatistiken för det senaste decenniet, statistiken visar att det är mellan 400 och 600 får som rivs per år.
Det visar sig också att risken för att en varg, lodjur eller björn anfaller samma fårbesättning igen ökar med 55 gånger under de närmsta veckorna efter det första angreppet. 

Därför menar Jens Karlsson att länsstyrelsernas besiktningsmän, när de kommer ut till exempelvis en fårhage efter ett rovdjursangrepp, omedelbart bör låna ut exempel lapptyg för att skrämma bort vargarna. En billig åtgärd jämfört med permanenta fårstängsel. 

Så får man ut 55 gånger mer i förebyggande effekt för varje skattekrona i det arbetet, säger han.

Han tycker det är slösaktigt att sätta upp fårstängsel i Sörmland och Östergötland där det inte finns varg.
De nya forskningsresultateten har Jordbruksverket tagit fasta när de beslutat att de 20 miljoner till rovdjursstängsel som delas ut i år främst ska gå till de län där det finns många vargar och stor risk för rivna får. 

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser