Mest lönsamt skydda redan vargrivna får

GRIMSÖ(JJ). Det är mest lönsamt att sätta in åtgäder i de fårhagar som redan blivit utsatta för vargangrepp. Detta visar Jens Karlsson, forskare på Viltskadecenter vid Grimsö forskningsstation i en ny studie.

Han menar att det slösats bort miljontals skattekronor på fårstängsel i län där det inte finns några vargar.
– Om man har haft ett vargangrepp i en fårbesättning, då kommer vargen eller vargarna att komma tillbaka dit under de närmaste dagarna eller veckorna. Och vidtar man då inga förebyggande åtgärder så kommer de att dräpa fler får i samma hägn under de här veckorna, säger Jens Karlsson till SR Vetenskapsradion. 

Han har sammanställt viltskadestatistiken för det senaste decenniet, statistiken visar att det är mellan 400 och 600 får som rivs per år.
Det visar sig också att risken för att en varg, lodjur eller björn anfaller samma fårbesättning igen ökar med 55 gånger under de närmsta veckorna efter det första angreppet. 

Därför menar Jens Karlsson att länsstyrelsernas besiktningsmän, när de kommer ut till exempelvis en fårhage efter ett rovdjursangrepp, omedelbart bör låna ut exempel lapptyg för att skrämma bort vargarna. En billig åtgärd jämfört med permanenta fårstängsel. 

Så får man ut 55 gånger mer i förebyggande effekt för varje skattekrona i det arbetet, säger han.

Han tycker det är slösaktigt att sätta upp fårstängsel i Sörmland och Östergötland där det inte finns varg.
De nya forskningsresultateten har Jordbruksverket tagit fasta när de beslutat att de 20 miljoner till rovdjursstängsel som delas ut i år främst ska gå till de län där det finns många vargar och stor risk för rivna får. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser