Merkel RX Helix lockar med elegans och prestanda!

Merkels nya utmanare bland repetergevären har flera intressanta tekniska nyheter, snabb mekanism, enkel hantering, god ergonomi och hög säkerhet. Blaser R93 och R8 har fått konkurrens från Merkel om kunder som vill förnya vapengarderoben och ersätta sin gamla studsare med ett nytt rakrepeterande vapen. Enligt Merkel riktar sig Merkel RX Helix till en målgrupp som söker efter elegans och prestanda och som tidigare bara hade riktigt dyra vapen som alternativ.

Merkel startade sin vapentillverkning i Suhl 1898, samma år som Mausers berömda mekanism lanserades. Mer­kels resa genom vapenvärlden har inte varit smärtfri. De tre bröderna kunde inte dra jämnt men företaget Merkel har överlevt. 1993 övergick företaget i Steyr Mannlichers ägo som investerade stort och uppförde en ny fabrik 1997. Nya maskiner och ny ledning gjor­de underverk och produktionen ökade. 2004 kom nästa företagsförsäljning, nu till Heckler & Koch, med nya vindar och inriktning.
Den första repeterstudsaren lan­serades och H&K halvautomater fick en civil inriktning med Merkels namn. Det var hagelbockarna som satte Merkel på kartan med start 1905. Nu kommer en rakrepe­terande studsare som inte lämnar någon oberörd.

Kort laddrörelse

Merkel RX Helix visades på IWA för något år sedan men distributionen till butik har låtit vänta på sig. Under 2011 har de första vap­nen nått butikerna. Vad försening­en beror på spelar egentligen ingen roll. Det är bättre att testerna vid fabrik är avslutade och eventuella problem har lösts innan jägare läg­ger sina händer på nyheterna.
Merkel RX Helix har i vart fall två revolutionerande nyheter. Ladd­rörelsen i slutstycket är endast sex och en halv centimeter lång men ett kuggsystem ökar slutstycksrörelsen till det dubbla. Vapnet kan tas isär utan verktyg och passar då i en kortare vapenkoffert. Till detta kan läggas en elegant design och utmärkt balans.

Slutstycke
Slutstycket är hämtat från H&K och är till sin design ett halvautomatslutstycke. Slutstyckshuvudet tas loss från slutstycket med handkraft när pipan tas ur stommen. Slutstyckshuvudet kan förvaras säkert i fickan. Den enda faran jag kan se är att storleken lätt gör att det göms på ett alltför säkert ställe och glöms bort. Slutstycket låser i pipan med sex låsklackar och vrids in i låsläget. Konstruktionen är stark och Merkel RX Helix är provtryckt till 8 000 bar vilket är ett mycket högt tryck.

Mekanism

På en konventionell studsare sitter slutstyckshandtaget på slutstyckskroppen. På Merkel RX Helix har man satt ett länksystem med kugg­tandade skenor som sitter i sidoväggarna på lådan. Via kugghjul över­förs slutstyckshandtagets rörelse till slutstyckskroppen. En uträknad utväxling gör att när slut­styckshandtaget rör sig sex och en halv centimeter rör sig slutstycket det dubbla.
Det är en tekniskt avancerad lösning och framtiden får väl ut­visa hur störningskänslig konstruk­tionen är. Under mina tester fung­erade tekniken oklanderligt. Vid testskjutningen kastades en del hyl­sor inte ut ordentligt. Matningen ur magasinet fungerade som den skulle.
Tekniken hos Merkel RX Helix är inte helt enkel att beskriva i ord. Det är många delar som samverkar i kuggar och vridningar. Allt detta framgår av sprängskisser på hemsidor för den som vill fördjupa sig i tekniska detaljer. För att underlätta laddning spänns mekanismen i den bakåtgående rörelsen och den framåtgående rörelsen för bara in en ny patron i patronläget.
På en konventionell studsare finns ett slagstift av varierande längd. På Merkel RX Helix finns det två länkar som reser upp slagstiftet underifrån/bakifrån.

Spänntangent
Merkel RX Helix har en tangent på lådstjärten som spänner meka­nismen vid skott. Tangenten ger mycket bra grepp och kräver ingen extrem styrka i tummen. Ur säker­hetssynpunkt är lösningen utmärkt och bättre än en konventionell säkring förutsatt att man kommer ihåg att slacka mekanismen om skottillfället inte utnyttjas. Så är även fallet om man glömmer att säkra en vanlig mekanism.

Radmagasin
Merkel RX Helix har ett enkelt radmagasin som enkelt kan tas loss för påfyllning. För att lossa maga­sinet måste två små tangenter tryck­as in på var sida om lådan. Mot­ståndet är inte stort vilket ger vissa farhågor om borttappade ma­gasin. Nu måste som sagt båda tan­genterna tryckas in samtidigt vilket kanske inte sker oavsiktligt.

Take Down
Merkel RX Helix är en ”Take Down” i ordets rätta bemärkelse. Studsaren kan tas isär med enkla handgrepp utan verktyg. Framstocken tas av genom att en tangent trycks in och stockdelen styrs av. Därefter lossas en spänntangent och pipan med slutstyckshuvud kan tas loss. Pipan är så väl inpassad i sitt läge att det kan upplevas som lite trögt att lossa.
Slutstyckshuvudet vrids sedan lätt ur sitt läge i pipan. Den tröghet som kan upplevas är en del av precisionen och att skottfastheten i systemet fungerar. Här har Merkel lyckats väl.
Med den tekniska lösning Merkel valt är den enkla isärtagningen nästan ett villkor för effektiv vapen­vård då lådan är sluten i bakkant i likhet med en halvautomat.

Precision
Merkel RX Helix skjuter utmärkt med de patroner som jag prövade i 6,5×55. Med Norma Fälttorped blev det i stort sett bara ett stort hål i tavlan. Med Norma Oryx pre­sterade studsaren ca 25 millimeters träffbilder.
En serie med 10 skott med lossad pipa mellan varje resulterade i en total träffbild på ca 50 millimeter, även det helt godkänt. Merkel anger att toleranserna för att hålla träffläget inom 15 millimeter är mindre än fem tusendels millimeter. Därav den sugande känslan vid demontering av pipan. Nu lyck­ades jag inte riktigt åstadkomma denna minimala spridning men jag tycker att resultatet är tillräckligt bra för de behov som de flesta jägare kan tänkas ha.

Design
Merkel RX Helix känns bra att se på och ännu bättre att hantera. Det är ett smidigt och välbalanserat vapen med kikarfästen gjutna eller frästa direkt i lådan. Merkel har valt Picatinny-klackar där egna fästen men även andra ringar passar.
Kolven är rak med en bekväm pistolgreppskurva med hand­ut­fyll­­nad. Testvapnet hade en kolv av bästa valnöt och riklig gravyr av yppersta klass. Kolven behöver me­ra porfyllnad men det kan vara en trevlig sysselsättning under mör­ka vinterkvällar samtidigt som den handgjorda gravyren kan beundras.
Nätskärningen är modern med delade paneler. Greppmässigt fungerar den väl. Om den är vacker eller ej får man avgöra själv. En runtom­gående nätskärning på framstocken och hela paneler på pistolgreppet hade jag tyckt bättre om.

Sammanfattning
Merkel RX Helix är en intressant nykomling med många nya tek­niska lösningar. Hur tekniken fungerar när den kommer ut bland jägare är en intressant fråga. Jag tror att Merkel har testat i tillräcklig omfattning innan Merkel RX Helix släpps till kund och då blir den en stark konkurrent till redan etablerade Blaser R93, R8, Krieghoff och Sauer.

Fakta:
Merkel RX Helix
Kaliber: 6,5×55
Övriga kalibrar: .243Win, .270win, 7×64, 308Win, 30-06, 8x57JS, 9,3×62, 7mm.rem.mag, 300Win.mag och 338Win.mag
Längd: 107 cmPiplängd: 56 cm, magnum 61 cm
Vikt: 2,9 kgMagasin: För fyra skott
Pris: Standard 29 950 kr, Lyx 79 000 kr
Generalagent: Classic Vapen AB


JAKTJOURNALENS OMDÖME:

5.gifHelhetsintryck: Innovativ modern teknik. Välbalanserad studsare med snygga genomtänkta detaljer.

5.gifSäkerhet: Mekanismen spänns vid skott.

5.gifPrecision: Mycket god precision med jaktammunition.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser