Meriterad jämthund vargdödad

I går fick den kände älghundsuppfödaren Roland Frid, Färnäs, en av sina jämthundar vargrivna. Attacken inträffade när Frid jagade björn norr om Våmhus i Dalarna.

– Det blåste så jag hörde aldrig attacken, men misstänkte att något hänt. Med pejlens hjälp hittade jag och Nisse Björklund jämthunden, då återstod bara huvudet och tassarna av hunden, berättar Roland Frid, som är känd för kennelnamnet Våndarvets.
Den rivna jämthunden var dock inte av egen uppfödning, utan hette Vargmyrens Tass, 7 år, och godkänd för eftersök på björn.
– Jägarna runt om i landet måste få upp ögonen för att det går åt helvete med jakten med varg på skogen. Jag har lagt ned massor av tid på att hjälpa fäbobrukare att freda sina tamdjur, men att jaga i vargområden handlar mest om en tidsfråga innan hundarna blir tagna. Jag skulle ha dömt ett jaktprov i området, men det blir det ingenting av. Själv har jag två unghundar hemma som jag inte vågar släppa, situationen är ohållbar!
Länsstyrelsens besiktningsman har konstaterat att varg dödade Tass.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser