Meriterad jämthund vargdödad

I går fick den kände älghundsuppfödaren Roland Frid, Färnäs, en av sina jämthundar vargrivna. Attacken inträffade när Frid jagade björn norr om Våmhus i Dalarna.

– Det blåste så jag hörde aldrig attacken, men misstänkte att något hänt. Med pejlens hjälp hittade jag och Nisse Björklund jämthunden, då återstod bara huvudet och tassarna av hunden, berättar Roland Frid, som är känd för kennelnamnet Våndarvets.
Den rivna jämthunden var dock inte av egen uppfödning, utan hette Vargmyrens Tass, 7 år, och godkänd för eftersök på björn.
– Jägarna runt om i landet måste få upp ögonen för att det går åt helvete med jakten med varg på skogen. Jag har lagt ned massor av tid på att hjälpa fäbobrukare att freda sina tamdjur, men att jaga i vargområden handlar mest om en tidsfråga innan hundarna blir tagna. Jag skulle ha dömt ett jaktprov i området, men det blir det ingenting av. Själv har jag två unghundar hemma som jag inte vågar släppa, situationen är ohållbar!
Länsstyrelsens besiktningsman har konstaterat att varg dödade Tass.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser