Medborgarförslag med önskan om vargförbud i Härjedalen

SVEG(JJ). I ett medborgarförslag framförs önskemålet om ett vargförbud i Härjedalen. Det är ett 30-tal fastighetsägare som står bakom förslaget till kommunfullmäktige.

Markägarna vill att kommunen ska följa Nordanstigs kommun när det gäller vargfrågan. I Nordanstig har man tidigare beslutat att verka för en vargfri kommun. 

Fastighetsägarna menar att det är ohållbart med varg inom kommunens gränser med tanke på den redan stora rovdjursförekomsten.
De menar att klövviltstammarna är otillräckliga för att kunna föda en vargstam. Dessutom pekar de på att vargen orsakar stora kostsamma skador för tamdjursägare, samt att vargförekomsten kommer att omöjliggöra traditionell djurhållning med fäboddrift.

I skrivelsen pekar man även på det orealistiska att inhägna de utsatta betesdjuren, samt att vargförekomsten gör det omöjligt att bedriva löshundsjakt utan stora risker för hundarna. Dessutom befarar fastighetsägarna att älgstammen kommer att påverkas mycket negativt.

Vargen ställer också till stora problem för rennäringen i Lillhärdalstrakten.
– Jag har full förståelse för de som drabbas och jag förstår att de är irriterade. Vi har ett stort rovdjurstryck i Härjedalen, säger kommunalrådet Gottfrid Jonsson, S, till Östersunds-Posten.

Tidningen Östersunds-Posten frågade också kommunalrådet om han kan tänka sig att medborgarförslaget bifalls?
– Först och främst ska ärendet beredas ordentligt. Men förslaget är inte ologiskt med tanke på de skador vargen ställt till med för renägare och övriga djurägare de senaste åren, svarade han.

AKTUELLT

Film: Här behöver viltet inte svälta ihjäl

Fagersta (JJ) Det kommer larmrapporter att vilt är på väg att svälta ihjäl runt om i Sverige. Ännu är det inte för sent att hjälpa djuren som Uwe och Kjell gör i Fagersta. Jaktjournalen hälsade på med filmkamera.

Webbradio: Så ska vargarna i Rackstadreviret tas bort

Värmland (JJ) Vargdödade jämthundshanen Emil kommer att betyda slutet för Rackstadreviret. Alfavargarna ska skjutas och länsstyrelsens förhoppning är att reviret upplöses, berättar länsstyrelsens rovdjurshandläggare, David Höök, i Jaktjournalens webbradio.

Annonser