Mauser M98 Standard Diplomat

En aldrig sinande efterfrågan har gjort att Mauser åter satsat på den gamla 98 modellen igen. Nu med moderna tillverkningsmetoder Mauser M98 Magnum var först ut, men nu går vapentillverkaren vidare med Mauser M98 Standard Expert och Diplomat i kalibrar anpassade för europeisk och nordamerikansk jakt. JJ har provat Diplomaten.

Mauser M98 har utnyttjats av många tillverkare av pålitliga jaktvapen. John Rigby & Co samarbetade redan 1899 med Mauser med en förlängd låda för magnumkalibern .400/350 Nitro Express. John Rigby blev Mausers generalagent i Storbritannien och i kolonierna fram till när första världskrigets vindar började blåsa över Europa och agenturen avbröts 1912. Många andra tyska tillverkare som Sauer, Blaser och Krieghoff har utvecklat och nydanat vapenproduktion som i kvalitet väl mäter sig med Mauser, men ingen kan konkurrera med med 98-mekanismen även om Blasers R93 och R8 har revolutionerat vapenmarknaden.

Fästen för kikarsikte

Mauser M98 Standard Diplomat har den gamla formen på lådan som kräver olika höjd på klackarna. Testvapnet hade klackar och ringar från Warne vilket fungerade väl. Kikarsiktet från Zeizz, Victory HT 2,5×10/50, matchar väl studsaren. Själv skulle jag ha valt ett fäste som snabbt kan tas av och monteras på utan verktyg. Det är möjligt att ett Victory V8 1-8/30 hade varit ett ännu bättre val för vanlig jakt. Men som sagts tidigare smaken är som baken. Det monterade kikarsiktet har lämplig höjd i förhållande till kolvkammen.

Slutstycke

Alla ståldelar är utmärkt polerade. Här är kvalitetstanken tydlig. Inget har lämnats åt slumpen. Slutstycket är helt utan märken efter fräsar och polering. Det är bara stötbotten som har några mindre grader som inte polerats bort. Om det är någon yta på ett vapen där det inte har någon betydelse att så är där. Mauser M98 är konstruktionsmässigt ”centrerad” runt slutstycket med två främre och en bakre låsklack. Den unika delen är en lång utdragare som slutstycket roterar i. Slutstyckets nedre del styr upp en patron ur magasinet som glider in i utdragarens spår och hela paketet åker in i patronläget där låsklackarna går i låsning när slutstyckshandtaget vrids ner. Det är så det är gjort och det är så det skall göras. Det som kan hända om man försöker ladda vapnet med en extra patron i loppet genom att pressa ner patronerna i magasinet och lägga en extra patron i patronläget är att utdragaren måste kliva över flänsen på hylsan och det är en onödig belastning på stålet. Svenska Husqvarna med mausermekanismer råkade i bland ut för brott på utdragaren på det sättet. Mausers M98 är en pålitlig mekanism som genom tiden har varit en och populär följeslagare bland professionella jägare i Afrika.

Säkring

Den gamla flaggsäkringen har ersatts av en horisontell trelägessäkring som i grunden har samma funktion som flaggsäkringen. Den låser slagstiftet, avlastar avtryckarstången och låser slutstycket. Säkringen är inte ljudlös men med lite övning går det att manövrera ljudlöst. I sitt säkrade läge är tangenten relativt skyddad så någon större risk att den osäkras ofrivilligt kan jag inte se.

Underbeslag i stål

Passning mellan underbeslag och stock är utmärkt. Det är nästa så att det suger fast, så tight är inpassningen gjord. Som sig bör är hela underbeslaget med magasinsdel gjort i stål. En detalj som visar att man inte lämnat något åt slumpen är att både korsskruv och lådskruv är inslipade så att spåren är i linje med vapnets längdaxel. Magasinbotten frigörs med en knapp i varbygelns framkant. Magasinbotten har en begränsad öppningsvinkel som gör att patronerna inte enkelt hamnar i handen vid plundring utan far lite hur som helst. Saken hade enkelt åtgärdats genom att öka öppningsvinkeln.

Avtryckarmekanism

Mauser M98 Standard Diplomat har samma avtryckarsystem som Mauser M98 Magnum med en bred avtryckare som ger en bekväm anläggning mot pekfingret. De gamla Mausertryckena var ofta ojämna med släp. Det nya trycket är kort och rent och helt utan släp.

Rak valnötsstock

Mauser M98 Standard Diplomat har en kolv i vackert ådrad valnöt i grade 5. Kvaliteten kan ökas om man så vill men prislappen blir därefter. Kindstödet har vacker form och framstocken avslutas med en ebenholzknopp. Mauser har lagt möda på att putsa stocken till utmärkt matt finish. Pipkanalens insida håller inte samma höga kvalitet. Nu har det kanske ingen betydelse i slutändan. Mauser har valt att göra en tät nätskärning som ger bra grepp på framstock och pistolgrepp. Enligt uppgift är nätskärningen handgjord. Stocken har en väl utförd plastbäddning som bidrar till den utmärkta precisionen. Bakre lådbulten har en stålhylsa som bidrar till styrka. Hela konstruktionen är stabil och stark. Mauser har monterat en utmärkt rekyldämpande bakkappa som bidrar till att göra skjutupplevelsen riktigt behaglig. Inpassningen mellan bakkappan och kolven är utmärkt gjord. Pistolgreppet avslutas med en stålplatta med Mausers logga på.

På älgbanan

Mauser M98 Standard Diplomat är ett utpräglat jaktvapen som skall hanteras med kraftiga manér. Då fungerar mekanismen som bäst. Lite ”sladder” i slutstycksgången hör till men det är inte störande för skyttet. Med avmonterat kikarsikte fungerar skyttet riktigt bra. Mauser har mycket bra stålsikten som kan justeras, både korn och sikte. Nu är jag en skytt som är född med kikarsikte så med kikarsiktet påmonterat fungerade Mauser M98 Standard Diplomat ungefär som vanligt efter ett par serier.

I bänk

Vapnets träffsäkerhet gör ingen besviken. Precisionsmässigt levde den upp till mina högt ställda förhoppningar. Kalibern som sådan har också en del att bevisa som en gammal prickskyttepatron. Genom sin raka kolv var geväret lättskjuten i bänk. Vikten, 3,6 kilo plus kikarsikte gör också sitt till. Jag provade de patroner som fanns hemma och som jag använder till mina vapen. Norma Oryx, Lapua Naturalis, Blaser CDP och Blaser CDC. Alla fungerade utmärkt. Den som levererade tätast träffbild var Blaser CDC och Lapua Naturalis med cirka 20 mm. De andra kom inte långt efter. Till och med Norma Jaktmatch gick riktigt bra.

Detaljer

Mauser M98 Standard Diplomat har många fina detaljer som kan glädja ett vapenöga. Underbeslag och magasinsbotten är tillverkat i stål med en ytfinish av högsta klass. På pipan finns en ring för vapenremmen som påminner om de klassiska engelska safarievapnen. Kornringen likaså. En liten detalj som vittnar om kvalitet är linjeringen av underbeslagets och pistolgreppsrosettens skruvar. Ingen omöjlig uppgift men tidsödande. Inpassning mellan trä och metall är också utmärkt gjord. Pipa och underbeslag har en ytbehandling som ger en mattsvart finish som är väldigt motståndskraftig och är reflexfri. Enligt Mausers hemsida är metallytorna plasma-nitrided.

Sammanfattning

Det har nu gått en tid sedan jag testade Mauser M98 Magnum i .375 H&H. Sammanfattningen av den testen var mycket positiv med en kommentar om att om den bara fanns i 8×57 IS då. Nu är en lättare variant av Mauser 98 Magnum i form av Mauser m 98 Standard Diplomat på marknaden med flera kalibrar vanliga för Sverige och Europa. Det skall bli mycket intressant att se vad som händer med försäljningssiffrorna. Kvalitetsmässigt blir Mausers M98 Standard Diplomat svårslagen. Frågan är bara om priset blir en akilleshäl.