Mauser M12 Max – Smidig studsare med tumhålskolv

Mauser M12 Max är en intressant nykomling från Mauserfabriken. Den är smidigare än flera av de tidigare modellerna. Stock med tumhål och den smalare framstocken ger en balans där vikten ligger mellan händerna vilket gör skyttet lättsamt.

Wilhelm Mauser föddes 1834 och Peter Paul Mauser 1838. Båda började tidigt arbeta i faderns vapenfabrik i Oberndorf/Neckar tillsammans med sina bröder. Deras hårda arbete parat med tekniska och affärsmässiga färdigheter har genom åren fört Mauserfabriken till en ledande position i vapenvärlden. Modell 1871 blev antagen som armévapen i hela den kejserliga armén förutom i Bayern. Paul Mauser utvecklade M/71 till ett repetergevär med tubmagasin med modellnamn M/71/84. Modellen fanns också som jaktvapen. Utvecklingen avslutades i april 1898 med M/98 i kaliber 8×57 som blev armévapen.

Mauser M/96

I Sverige är nog M/96 mekanismen den mest kända då den var armévapen från 1896 fram till 1944 i kaliber 6,5×55. Hur många vapen i M/96 som tillverkats är oklart men många är det. Det är många skyttar och jägare som skjutit sina första skott med just en sådan armémauser.

Mauser M/98

Mauser M/98 har utnyttjats av många tillverkare av exklusiva jaktvapen. John Rigby & Co samarbetade redan 1899 med Mauser med en förlängd låda för magnumkalibern .400/350 Nitro Express. John Rigby blev Mausers generalagent i Storbritannien och i kolonierna fram till första världskriget. I dag har Mauser och John Rigby & Co åter startat ett samarbete då Mauser, Blaser, Sauer och Rigby har samma ägare.

Fortsatt utveckling

Den beprövade M/98 kompletterades 2003 med Mauser M03 som då var en nyskapande mekanism med separat uppspänning av mekanismen. 2013 kom M12 som fått ett flertal modeller, den senaste M12 Max. Ett intressant vapen som passar den rörliga Nordiska jakten.

Modern SRS-säkring

Vapnet har en modern säkring, en så kallad SRS (Smooth- Roll-Safety). Säkringstangenten spänner mekanismen när skottillfället kommer. M12 Max kan fås utan spännfunktion i slutstycket. Säkringssystemet har tre lägen: I sitt bakre läge säkrad, det vill säga att mekanismen inte är uppspänd och slutstyckshandtaget är låst. I mittenläget går slutstyckshandtaget att lyfta och mekanismen är i plundringsläge men fortfarande inte spänd. När skottillfället kommer spänns mekanismen upp genom att säkringstangenten förs till sitt främre läge.

Inga misstag

Det krävs lite kraft att styra fram säkringen. Den är inte helt enkel att manövrera ljudlöst. När man slackar mekanismen går tangenten tillbaka till sitt säkrade och låsta läge. Det är ett säkert system. Risken att mekanismen skulle spännas av misstag får anses som ytterst liten för att inte säga obefintlig. En liten varning är på sin plats. Akta tummen när mekanismen slackas. Säkringstangenten sitter på bakre delen av styrhylsan och är relativt skyddad.

Fokus på säkerhet

Mausers berömda M/98 hade kontrollerad matning och säker utdragning och utkastning av avfyrade patroner. Mauser fortsätter att producera dessa mekanismer för sina mer exklusiva studsare men har valt lösningar som är mindre kostsamma att producera för M12. Utdragaren på Mauser M12-mekanismen är mindre men inte liten. Den liknar dem som valts på flera av Sauers modeller. Utstötaren är av samma typ som bland annat Husqvarna 1900, Sauer och Sako har, det vill säga ett fjäderbelastat stålstift som Mauser har dubblerat för att åstadkomma säkerhet och tillförlitlighet.

Bra slutstycksgång

Slutstycket är cylindriskt och relativt grovt. Det är slutstycket som genererar den goda slutstycksgången genom ett styrspår på slutstyckets undersida. Styrtappen utgör även stopp för slutstycket i det bakre läget. Slutstycket har utmärkt styrning och några tendenser till att knipa fast kunde inte upplevas under provskjutningarna. En störande detalj är att det krävs lite extra kraft för att lyfta slutstycket den sista biten innan den bakåtgående rörelsen startas. Låsklackarna är frästa ur slutstycket och sitter i tre rader med två klackar i varje. Diametern är samma som slutstycket i övrigt.

Utmärkt magasin

Magasinet är tillverkat i komposit och kan fyllas på med fem patroner. Ytterligare en patron kan laddas i loppet. Sex patroner i studsaren är en fördel i vart fall vid drevjakter. Matningen fungerade oklanderligt när patronerna matades upp ur magasinet. Infästningen i lådan är mycket bra utförd och någon risk att man oavsiktligt skulle peta upp låsningen verkar inte trolig.

Justerbart avtryckarsystem

Mausers ursprungsmekanism med tryckpunkt är långt borta. Mauser M12:s justerbara direkttrycke känns väldigt rent och bra. Vikten är cirka ett kilo och helt utan släp. Ett utmärkt avtryckarsystem som bidrar till studsarens fina precision. Mauser M12 Max har en mycket bra kolv som ger studsaren utmärkt balans. Tumhålet kan jag uppleva fördelaktigt. Vid stående skytte i andra sammanhang kan jag vara utan. Kolven har ett litet kindstöd som känns bra. Jag upplevde kolven en aning för lång särskilt vid repetering vid axeln. Detta är enkelt att åtgärda. Mauser har monterat ett stålbleck i stocken som tar upp rekylen. Den bakre stockbulten löper i en stålhylsa. Allt verkar fungera väl då precisionen är utmärkt.

Fäste för kikarsikte

Lådan är borrad för Weaverklackar vilket ger många alternativ för montage av kikarsikte. I detta fall var ett Zeiss Victory HT 3-12×56 monterat med Warnes snabbfästen som ger ett skottfast montage. Mauser M12 Max har öppna riktmedel med ett tydligt korn och ett sikte med en bred siktskåra. De öppna riktmedlen fungerade väl på kortare avstånd. Både sikte och korn är justerbara. Personligen hade jag uppskattat en ren pipa utan korn och sikte för helhetsbildens skull.

Utmärkt precision

Mauser M12 Max i kaliber .308 levererade otroligt fina träffbilder med de patroner jag provade. Lapua, Norma och Federal fungerade väl med den tätaste träffbilden under 20 mm. Den raka stocken och gummibakkappan gjorde skyttet till en behaglig upplevelse. Några serier på älgbanan förstärkte känslan av att tumhålskolven fungerade bäst vid stående skytte.

Sammanfattning

Mauser M12 Max med laminerad tumhålskolv är en smidig och lättskjuten studsare med utmärkt precision, relativt lätt och välbalanserad. Den enda negativa kommentaren är att slutstycket kan upplevas som lite trögt att lyfta den sista centimetern när flera skott ska skjutas. Det är ingen lågprisstudsare, men kvalitet kostar. Priset 22 800 kronor får ändå sägas vara ett rimligt pris.