Mauser M 96 100 år senare

nr11_97.jpgTyska Mauser lanserar nu en repeterstudsare med straight pull-mekanism. Vapnet har en del avancerade lösningar. Jämförelsen med en cylindermekanism är svår att undvika. Är en straight pull studsare överlägsen en med cylindermekanism?

Den tyska Mauserfabriken i Oberndorf har gamla anor och kan se tillbaka på en 185-årig historia. I slutet på 1800-talet konstruerades m/96 och m/98 som kom att revolutionera vapenmarknaden. Det stora genombrottet för Mauserfabriken kom 1871 då Kejsar Wilhelm valde deras modell 71 till de preussiska truppernas infanterigevär.
Många av dagens konstruktioner bygger i grunden på dessa mekanismer. Flera av de stora custombyggarna har stor förkärlek för Mausers m 98-mekanism. Ett exempel är Holland& Holland.

M 96
Den nya studsaren från Mauser har fått samma modellbeteckning som det hundra år äldre armégeväret dvs m/96. Bössan ser vid första anblicken ut som en vanlig studsare men med undantaget att slutstyckshandtaget sitter placerat onormalt långt fram och endast manövreras i horisontalled.

16 låsklackar
Slutstyckshandtaget manövreras i längdled. Ett löst slutstyckshuvud roterar och låser i urfräsningar dels i en stålcylinder som är gängad utanpå pipan, dels i en insats mellan pipa och låda. De sexton låsklackarna är grupperade i två rader om åtta i varje. Den totala låsytan anges till 84 mm2 vilket av Mauser påstås vara världens starkaste studsarmekanism. Huruvida påståendet är sant eller falskt är svårt att utreda.
Pipan är inte gängad i lådan på traditionellt sätt utan fastspänd med en klämkoppling. CG 4000 utnyttjar ett motsvarande system. I det fallet är syftet att kunna byta pipa och därmed kaliber. De två metalldelarna som klämmer fast pipan utgör dessutom rekylklack vars yta blir stor. Rekylklacken är plastbäddad i ett kraftigt stålbleck. Lådstjärten har motsvarande metallförstärkning i form av ett aluminiumblock. Systemet förefaller spänningsfritt och känns stumt när stockbultarna dras.

Säkring på kolvhalsen
Mauser M 96 har en kolvhalssäkring som har tre lägen med mellanläget för plundring med säkrat vapen. I säkrat läge är trycket och slutstycket spärrat. Kolvhalssäkring är ett bra alternativ då den blir lättmanövrerad och är relativt skyddad. Rekylen kan bli en överraskning för den som brukar hålla tummen längs kolvhalsen.
Testvapnets tryck hade ett lätt släp som inte påverkade skyttet märkbart. Trycket är justerbart vilket gör det möjligt att åtgärda detta lilla problem.
Kolven tillverkad i valnöt höll bra kvalitet med bra ytbehandling. Den klassiska modellen lämpar sig väl till jakt. Lite ovanligt på ett tyskt vapen. En annan fördel med kolvdesign och mekanism är möjligheten att montera kikarsiktet mycket lågt.

Skjutresultat
Precisionen lämnar inget att önska. 18 millimeter på 100 meter med jaktammunition är utomordentligt bra. En bidragande orsak är utan tvekan den välgjorda bäddningen i stocken. Pipan är naturligtvis friliggande.
När sedan vapnet skulle provas på löpande älg uppstod en viss förvirring innan hjärnan signalerade rätt till handen. Det är inte alldeles enkelt att dra rakt bakåt när handen är van vid en annan riktning. Efter lite övning började det fungera bättre. En detalj som förtjänar att nämnas är slutstyckshandtaget som dels upplevdes som i minsta laget dels sittande för långt fram. Man fick nästan sträcka sig efter det. Att justera kolvlängden finner vi inte vara något alternativ då slutstyckets bakre del känns farligt nära ögat vid repetering.
Repeteringen kändes bäst när en viss kraft användes. När en cylindermekanism stängs är mekanismen låst när handtaget är nedfällt. M 96:ans slutstycke kändes som den sista biten skulle över ett nockläge vilket kräver en del fart med en patron i loppet.

Magasin
Magasinet är av krysstyp och kan fyllas uppifrån med fem patroner. Tyvärr måste även plundring ske uppifrån då vapnet saknar underbeslag. Magasinet som sådant fungerade under testet utan anmärkningar.

Sammanfattning
Pipan och lådan har en matt blästrad yta som ger ett elegant intryck. Erfarenheten säger dock att behandlingsmetoden är känslig för repor. Även hos anrika Mauser har plasten gjort sitt intrång i form av varbygel och slutstyckshandtag.
Nya konstruktioner bjuder alltid på utmaningar. Så även Mauser M 96. Att plocka ut slutstycket visade sig inte vara så enkelt. Till att börja med måste slutstyckshandtaget plockas loss. När täckbrickan av plast avlägsnats kan slutstyckshandtaget lossas med en insexnyckel och slutstycket dras ut ur mekanismen. Proce-duren är inget man utför i skogen. Rengöring av vapnet försvåras av konstruktionen. I instruktionsboken rekommenderas läsklina.
Tekniska innovationer är alltid spännande och utmanande. Mausers satsning är positiv. Om det blir någon supersuccé får väl framtiden utvisa. Den som satsar sina pengar på en Mauser M 96 får ett tekniskt avancerat vapen. Övriga tillverkare med straight pull mekanismer ligger i en helt annan prisklass vilket talar till Mauserns fördel.

Fakta:
Mauser M 96
Modell: M 96
Kaliber: .30-06. Rikt kaliberutbud från ..243Win upp till 9,3×62.
Magasin: 5 patroner av krysstyp
Piplängd: 56 cm
Vikt: 2.8 kg
Totallängd: 106 cm
Kikarfästen: Förborrad för klackar
Pris: ca 6 900 kr
Generalagent: Normark Skandinaviska AB Malung
Text och foto: THOMAS ERIKSSON och STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser