Mauser 98 Magnum – En moderniserad klassiker

Mauser m/98 har mer än 100 år på nacken. Miljontals vapen är tillverkade på den klassiska mekanismen som bröderna Mauser ritade 1895 för den kejserliga armen. Med moderna tillverkningsmetoder och en stabil efterfrågan tas den gamla modellen till heders igen i form av Mauser 98 Magnum.

Mauser m/98 har utnyttjats av många tillverkare av pålitliga jaktvapen. John Rigby & Co samarbetade redan 1899 med Mauser med en förlängd låda för magnumkalibern .400/350 Nitro Express. Mauser tillverkade i egen regi 10,75×73, 8×75, 8×68. John Rigby blev Mausers generalagent i Storbritannien och i kolonierna fram till att världskrigets vindar började blåsa över Europa och agenturen avbröts 1912. Nu har de åter startat ett samarbete vilket förefaller naturligt då Mauser, Blaser, Sauer och Rigby har samma ägare. Peter Paul Mauser föddes 1838 och började tidigt arbeta i faderns vapenfabrik i Oberndorf/Neckar tillsammans med sina sex bröder. Mauser har alltid förknippats med tysk vapenindustri när den är som bäst. Många andra tyska tillverkare som Sauer, Blaser och Krieghoff har utvecklat och nydanat vapenproduktion som i kvalitet väl mäter sig med Mauser, men ingen kan konkurrera med m/98-mekanismen även om Blasers R93 och R8 har revolutionerat vapenmarknaden.

Mauser 98 Magnum

Mauser 98 Magnum presenterades på årets Shot Show, helt tillverkad enligt originalritningarna. Några tekniska utvecklingar finns, liksom utvecklade materialval. Styrhylsan är nydesignad och man har ersatt flaggsäkringen med en horisontell säkring, liknande Winchesters gamla säkring. Mauser 98 Magnum har en double square bridge för montering av kikarfästen. Det är inte P Mausers montage från 1900 utan ett vridmontage. Den gamla beprövade m/98-mekanismen finns fortfarande i Mausers produktion och utnyttjas av vapenbyggare för exklusiva vapenbyggen. Mauser 98 Magnum kommer säkert att locka custombyggare om och när mekanismen blir tillgänglig.

Vridmontage för kikarsikte

Mauser har valt att integrera fästen för kikarsiktet i främre och bakre ringens plana ytor. Ursprungligen var Paul Mausers montage ett hakmontage men här är det ett modernt vridmontage. Det främre vridfästet är inte fräst i mekanismens gods utan i fastskruvat fäste. Om detta har sin orsak i produktionskostnader är inte känt, men det hade sett mera gediget ut med fästet fräst direkt i mekanismen. Det ser snyggt och propert ut i alla fall. Antalet tillverkare av fästen är inte överdrivet stort men Hartman & Weiss är en firma som tillhandahåller fästen.

Slutstycke med säkring

Slutstycket är utsökt polerat förutom stötbotten som har tydliga grader från fräsarna. Men det är väl den yta på vapnet där det spelar mindre roll. Mauser 98 Magnum är ett utpräglat jaktvapen som ska hanteras med kraftiga maner och då fungerar också en mausermekanism som bäst. Lite ”sladder” i slutstycksgången hör till. Den gamla flaggsäkringen har ersatts av en horisontell trelägessäkring som i grunden har samma funktion som flaggsäkringen. Den låser slagstiftet och avlastar avtryckarstången liksom låsning av slutstycket. Det är klart att om slagstiftet skulle gå av på ett olyckligt ställe kanske ett skott kan avfyras oavsiktligt men det är en rätt osannolik händelse. För alla som var med på hemvärnets m/96-tid eller har en Husqvarna m/98 eller 1600 studsare blir isärtagning av Mauser 98 Magnum en enkel match. Med säkringstangenten i mellanläget är det bara att hålla den lilla tangenten på styrhylsans sida intryckt och sedan vrida styrhylsan, så gängas hela paketet ur för rengöring och oljning. Det är inte helt enkelt att manövrera säkringen ljudlöst men med lite övning går det. I sitt säkrade läge är tangenten relativt skyddad så någon större risk att den osäkras ofrivilligt kan jag inte se.

Underbeslag i stål

Passning mellan underbeslag och stock är utmärkt. Det är nästan så att det suger fast, så tight är inpassningen gjord. Som sig bör är hela underbeslaget med magasinsdel gjort i stål. Blåneringen är utmärkt utförd. En detalj som visar att man inte lämnat något åt slumpen är att både korsskruv och lådskruv är inslipade så att spåren är i linje med vapnets längdaxel. Magasinsbotten frigörs med en knapp i varbygelns framkant. Låsningen kan justeras med hjälp av en justerskruv, ytterligare en detalj som pekar på kvalitet och precision. Magasinsbotten har en begränsad öppningsvinkel som gör att patronerna inte enkelt hamnar i handen vid plundring utan far lite hur som helst. Saken hade enkelt åtgärdats genom att öka öppningsvinkeln.

Avtryckarmekanism

Mauser 98 Magnum har ett nykonstruerat avtryckarsystem. Avtryckaren är bred och väl polerad och ger en bekväm anläggning mot pekfingret. De gamla Mausertryckena var ofta ojämna med släp. Det nya trycket är kort och rent och fungerar väl.

Rak valnötsstock

Mauser 98 Magnum har en vacker kolv i ådrad valnöt grade 5. Kvaliteten kan ökas till 11 men då blir prislappen magnifik. Å andra sidan köper man en studsare för 90 000 kronor kanske det finns lite till för att uppgradera kolven. Kindstödet har vacker form och framstocken avslutas med en ebenholtsknopp. Mauser har lagt möda på att putsa stocken till utmärkt finish. Det enda som inte har samma klass är pipkanalens insida som känns rå och maskinfräst. Nu har det kanske ingen betydelse i slutändan. Om jag fått välja hade jag valt en oljebonad yta i stället för den högblanka finish som nu är. Mauser har valt en tät nätskärning som ger bra grepp på framstock och pistolgrepp. Panelen på kolvhalsens ovansida hade gott kunnat vara ogjord. Mauser har monterat två rekylbultar som givetvis är linjerade, kanske inte helt perfekt men ändå. Lådans rekylklack bär på den främre rekylbulten. Hela konstruktionen ger en stabil och stark överföring av rekylkrafterna till stocken. Mauser har monterat en utmärkt rekyldämpande bakkappa som bidrar till att göra skjutupplevelsen riktigt behaglig.

Detaljer

Pistolgreppet avslutas med en stålplatta med Mausers logga på. Snygg och välgjord. På pipans bakre del mot mekanismen finns också namnet ingraverat. Snyggt och propert gjort. Metallytorna är ytterst välputsade och blånerade. Mauser har verkligen lagt sig vinn om detaljerna i detta fall.

På älgbanan

Något fäste för kikarsikte gick inte att uppbringa så denna gång har skjutningarna gjorts med öppna riktmedel. På korta avstånd fungerar det faktiskt riktigt bra. Det utmärkta siktet har tre siktblad. Det fasta för 50 meter, de två andra 100 och 150 meter. Det bästa jag kunde åstadkomma var en treskottsgrupp på ca 35 mm på 50 meter. På älgbanan fungerade det riktigt bra med öppna riktmedel förutsatt att ljuset räcker till. (Det kanske är åldern.) Ett kikarsikte 1–6 med belyst riktmedel hade naturligtvis gjort skyttet ännu roligare. Att skjuta med öppna riktmedel på avstånd över älgbanehåll är något som i vart fall inte jag klarar längre. Jag behöver kikarsikte, det är bara att konstatera.

Sammanfattning

Det är med viss bävan som sammanfattningen skrivs. Mauser 98 är en av världens mest tillverkade och använda vapen. Vill jag ha en Mauser 98 Magnum. Ja, om jag skulle till Afrika och måste klara kaliberkrav för buffel. För jakt i Sverige. Ja, om jag fick den i kaliber 9,3 eller 8 mm och en totalvikt inklusive kikarsikte på under 3,5 kg. Nej, om bara magnumkalibrar är valbara. Varför? Jo, jag tycker inte om tyngden och rekylen som gör det svårt att öva mycket. Ammunitionspriset ska vi bara inte tala om. Om vi bara tittar på kvalitet och detaljarbeten är det ett underbart vapen. En Mauser 98 Magnum i kaliber 8×57 IS med en vikt på 3 kilo. Oj, vad det skulle smaka!