Mattias Eriksson sköt björn på stånd

Bollnäs (JJ) Att få skjuta första björn på ståndskall för sin hund är alltid en speciell händelse. I morse kunde Mattias Eriksson, Bollnäs, klappa om sin jämthundstik Hera extra mycket sedan han fick fälla en björnhona.

Mattias fällde första björnen för 3-åriga Hera.

I Hanebo Södra viltvårdsområde väster om Kilafors i Gävleborg har björnarna gått hårt åt havreåkrarna. Men morgonens jakt började på en nysladdad grusväg där nattfärska björnspår korsat vägen.

Ett 15-tal jägare var ute med de två hundförarna Mattias Eriksson och Mikael Persson.

– Vi bestämde oss för att Mikael skulle släppa på sin plotthund Frej på spåren. Han tog spåren och det blev drev men efter ett tag så bröt han. Min jämthundstik Hömyrbergs Hera hade också varit lös i ett annat område men det blev älg och till slut fick en passkytt tag på henne.

– Jag mötte upp Mikael och vi släppte på Hera som tog på spåren och ganska snabbt blev det stånd i upptaget uppe i ett brant berg. Vi bestämde att Mikael skulle ta pass uppe på berget och jag smög in på ståndet, förklarar Mattias.

– När jag kom in på ståndet hade björnen bara förflyttat sig 50 meter. Jag upptäckte den nästan rakt ovanför mig stående på en klipphylla och när jag var inne på cirka 25 meter kunde jag skjuta.

– Jäkligt kul att få skjuta första björnen för hunden. Hon har varit halt i sommar men blev bra igen alldeles nyligen så konditionen är inte på topp.

Björnen var en hona som har en uppskattad vikt på strax under 100 kg. Björnen ska nu besiktigas och vägas.

– Idag blir det ingen mer jakt för oss, hundarna ska få vila. Men en passkytt såg en större björn passera en väg i morse. Vi hoppas att den är kvar i morgon och att inte tilldelningen är fylld, förklarar Mattias Eriksson.

Har Du också varit med om något spännande i björnskogen? Skicka ett mms med bild på björnen och nöjda jägare så ringer vi upp för att få ta del av jakten.

Skicka till: 070-395 00 94, Holger Nilsson eller 070-744 18 21, Mikael Moilanen.

 

 

 

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser