Mattias Eriksson sköt björn på stånd

Bollnäs (JJ) Att få skjuta första björn på ståndskall för sin hund är alltid en speciell händelse. I morse kunde Mattias Eriksson, Bollnäs, klappa om sin jämthundstik Hera extra mycket sedan han fick fälla en björnhona.

Mattias fällde första björnen för 3-åriga Hera.

I Hanebo Södra viltvårdsområde väster om Kilafors i Gävleborg har björnarna gått hårt åt havreåkrarna. Men morgonens jakt började på en nysladdad grusväg där nattfärska björnspår korsat vägen.

Ett 15-tal jägare var ute med de två hundförarna Mattias Eriksson och Mikael Persson.

– Vi bestämde oss för att Mikael skulle släppa på sin plotthund Frej på spåren. Han tog spåren och det blev drev men efter ett tag så bröt han. Min jämthundstik Hömyrbergs Hera hade också varit lös i ett annat område men det blev älg och till slut fick en passkytt tag på henne.

– Jag mötte upp Mikael och vi släppte på Hera som tog på spåren och ganska snabbt blev det stånd i upptaget uppe i ett brant berg. Vi bestämde att Mikael skulle ta pass uppe på berget och jag smög in på ståndet, förklarar Mattias.

– När jag kom in på ståndet hade björnen bara förflyttat sig 50 meter. Jag upptäckte den nästan rakt ovanför mig stående på en klipphylla och när jag var inne på cirka 25 meter kunde jag skjuta.

– Jäkligt kul att få skjuta första björnen för hunden. Hon har varit halt i sommar men blev bra igen alldeles nyligen så konditionen är inte på topp.

Björnen var en hona som har en uppskattad vikt på strax under 100 kg. Björnen ska nu besiktigas och vägas.

– Idag blir det ingen mer jakt för oss, hundarna ska få vila. Men en passkytt såg en större björn passera en väg i morse. Vi hoppas att den är kvar i morgon och att inte tilldelningen är fylld, förklarar Mattias Eriksson.

Har Du också varit med om något spännande i björnskogen? Skicka ett mms med bild på björnen och nöjda jägare så ringer vi upp för att få ta del av jakten.

Skicka till: 070-395 00 94, Holger Nilsson eller 070-744 18 21, Mikael Moilanen.

 

 

 

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser