Massdöd bland älgar en myt?

Blekinge(JJ) Är den hittills oförklarliga massdöden bland älgar bara en myt? Det hävdar i varje fall docent Carl-Gustaf Thulin, vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Det är överdrivet att tala om mystisk massdöd utifrån de älgar som har hittats döda i skogen, säger han till Blekinge Läns Tidning.

Men han menar att det är vitkigt att forska för att ta reda på orsakerna till varför älgarna dött. Det finns flera teorier varför älgarna dött, men hittills har ingen klar orsak fastställts.

Han framhåller att det finns olika dödsorsaker när det gäller de döda älgarna. 
Enligt Thulin kan det vara så att det finns för stor älgstam, med tanke på den föda som finns. Dessutom nämner han orsaker som skogsbruket och klimatförändringar i södra delen av landet.

Däremot menar han inte att dessa orsaker är förklaringen till att så många älgkalvar dött i ett område på Öland.
Det här rapporterar Blekinge Läns Tidning.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Annonser