Massdöd bland älgar en myt?

Blekinge(JJ) Är den hittills oförklarliga massdöden bland älgar bara en myt? Det hävdar i varje fall docent Carl-Gustaf Thulin, vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Det är överdrivet att tala om mystisk massdöd utifrån de älgar som har hittats döda i skogen, säger han till Blekinge Läns Tidning.

Men han menar att det är vitkigt att forska för att ta reda på orsakerna till varför älgarna dött. Det finns flera teorier varför älgarna dött, men hittills har ingen klar orsak fastställts.

Han framhåller att det finns olika dödsorsaker när det gäller de döda älgarna. 
Enligt Thulin kan det vara så att det finns för stor älgstam, med tanke på den föda som finns. Dessutom nämner han orsaker som skogsbruket och klimatförändringar i södra delen av landet.

Däremot menar han inte att dessa orsaker är förklaringen till att så många älgkalvar dött i ett område på Öland.
Det här rapporterar Blekinge Läns Tidning.

AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser