Martin Westerling sköt björn i Älvdalen

Norsnäs (JJ) Det har varit glest mellan björnobservationerna i Älvdalen senaste veckan. Men i går lyckades Martin Westerling fälla en hanne efter tips från skogsarbeteare.

Skogsarbetare och jobbat med röjning de senaste dagarna i en tät ungskog hade observerat mycket björnskit i området och misstänkte att björnen fanns nära.

Björnjägarna Per-Ove Andersson och Martin Westerling fick tipset och begav sig med Per-Oves hundar Kajsa och Sissi till området i går.

Den aktuella ungskogen ligger mellan Norsnäs och Lövnäs i Älvdalen. Och ganska snart fick hundarna tag på spåret och efter en relativt kort jakt lyckades Martin Westerling fälla björnen, en hane på 89 kg.

– Tycker att vi haft uselt med björn här i år, tidigare under jakten har vi bara haft ett spår och det tappade vi bort på en grusväg, berättar Per-Ove Andersson.

Martin Westerling fällde en hanbjörn i Älvdalen i går för Per-Ove Anderssons hundar.

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser