Märkt vargtik försvårar jakten i Grangärde

Grangärde (JJ) Skyddsjakten i Grangärde, två mil norr om Ludvika, har inte nått några framgångar sedan den startade i måndags. Nu har dessutom en märkt vargtik från Kynnereviret, vid norska gränsen, vandrat in i området.

Vargtiken från Kynnereviret försvårar jakten ytterligare menar rovdjursansvarig Fredrik Perols i Grangärdes jaktvårdskrets.

– Tiken är märkt och får absolut inte skjutas, därför är länsstyrelsen nu orolig så att inte fel varg avlivas.

Grangärdesvargen har observerats ett par gånger under veckan men bara inom det såkallade område två.

– Vi får inte börja jaga i område två vilket är frustrerande när vi har observationer därifrån. Det gäller verkligen att vara beredd så fort en observation inom område ett kommer. 

Jakten fortsätter under veckan.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser