Markägare kritisk mot vargjakten

Gävle (JJ) Årets licensjakt på varg pågår för fullt i länet, men markägaren Frederik Wenisch är kritisk till att han måste upplåta sin mark till jakt.

– För oss markägare är det en ekonomisk fråga. Vargarna gör nytta och håller ner älgbeståndet, säger han.

Fick Forsbackabon Frederik Wenisch bestämma skulle han ha fler vargar och färre jägare i sin skog.

Han berättar att vargarna håller nere antalet älgar, som äter upp och förstör nya planteringar i skogen.

Med vargar i skogen blir helt enkelt skadorna mindre, säger han.

Frederik Wenisch mark ingår i ett viltvårdsområde. Han berättar att om man en gång ingått i ett sådant kan man inte gå ur.

­– Man är helt enkelt tvungen att upplåta sin mark till jakt – även fast man inte vill, säger han till Arbetarbladet.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser