Mårdhundsvalp i Burträsk förvånar forskare

Burträsk (JJ) En avlivad mårdhundsvalp i Burträsk vittnar om att föryngring ägt rum längre söder ut än forskare tidigare trott. Nu intensifieras sökningen i området kring fyndet i jakten på fler djur.

Fynd av mårdhundsvalp förvånar forskare. Foto: P-A Åhlen.
Enligt biologiforskaren P-A Åhlén som driver mårdhundsprojektet är fyndet vansinnigt förvånande.

– Senaste konstaterade föryngringen skedde för tre år sedan på en ö i Luleå skärgård, säger han.

Mårdhundar har över huvud taget inte observerats i någon större omfattning i Västerbotten. Majoriteten av fynden har gjorts i Haparanda kommun i Norrbotten.

– Vi har genomsökt området där den hittades noggrant och är säkra på att mårdhundsvalpen som måste varit född i slutet av juli inte föddes i det område den hittades i. Valpen var avvand tiken och precis i den åldersskarven då valparna börjar vandra i väg från föräldradjuren, säger han.

P-A Åhlén efterfrågar nu observationer från älgjägare som jagar med hund. Många gånger skäller älghundar ståndskall även på mårdhund om de kommer på dem.

– Om älghunden bara skäller ett par skall och sedan bryter kan det vara ett tecken på att den hittat en mårdhund. Är hunden skarp och biter i mårdhunden spelar mårdhunden död. Då brukar hunden tappa intresse och lämnar den. Hittar man en mårdhund bör man kontakta oss så vi kan sätta en sändare på den och förhoppningsvis lokalisera andra, säger han.

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Annonser