Mårdhunden är ett stort problem i delar av Europa

SUNDSVALL(JJ). Mårdhunden håller på att orsaka en ekologisk katastrof i stora delar av Europa. Det var omkring 80 år sedan som djuret planterades in i dåvarande Sovjetunionen. Djuret kan sprida både rabies och dvärgbandmask. – Det här är ett tydligt tecken på att man inte ska föra in nya arter. Jag tror inte det finns något exempel där det blivit ett plus sedan man fört in en ny art, säger Holger Daniels, filosofie doktor i zoologi, till Sundsvalls Tidning.

De första djuren upptäcktes i Sverige år 1947 i Arjeplog. På sikt anses djuret vara ett problem för både människor och andra djur.
Holger Daniels  menar att vi i Sverige inte insett faran med mårdhunden. Och han pekar på att det är mycket svårt att bli av med en art som etablerat sig i landet.

I delar av Europa har man stora problem med mårdhunden då djuret sprider rabies. Och Daniels menar att om mårdhunden etablerar sig i vårt land är det sannolikt att den för in rabies även här.
På många håll i Europa går det inte heller längre att äta bär i skogen då mårdhunden sprider dvärgbandmask, en smitta som kan överföras till människor via just bärplockning.
Bären måste tvättas och bör även kokas innan de äts.
Det här rapporterar Sundsvalls Tidning.

0 kommentarer

AKTUELLT

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Jägarna hade rätt

Årets björnjaktpremiär blev som vanligt både spännande och intensiv. En av björnjägarna som Jaktjournalen pratade med vid 08-tiden på morgonen den 21 augusti berättade för mig i samband med att han just fällt en björn. – Här i Gävleborg får man bara en chans så det gäller att allt funkar. Vad han menar är att

Bästa grytan på rådjur

Rådjuret finns i stort sett i hela landet och är dessutom ett av vårt populäraste matvilt. Med all rätt då rådjursköttet enkelt kan möras och är fintrådigt. Lyxar du dessutom till det med att göra en riktigt god gryta av rådjursköttet behöver du inte vara rädd att misslyckas. Ett av många goda recept hittar du

Annonser