Mårdhunden är ett stort problem i delar av Europa

SUNDSVALL(JJ). Mårdhunden håller på att orsaka en ekologisk katastrof i stora delar av Europa. Det var omkring 80 år sedan som djuret planterades in i dåvarande Sovjetunionen. Djuret kan sprida både rabies och dvärgbandmask. – Det här är ett tydligt tecken på att man inte ska föra in nya arter. Jag tror inte det finns något exempel där det blivit ett plus sedan man fört in en ny art, säger Holger Daniels, filosofie doktor i zoologi, till Sundsvalls Tidning.

De första djuren upptäcktes i Sverige år 1947 i Arjeplog. På sikt anses djuret vara ett problem för både människor och andra djur.
Holger Daniels  menar att vi i Sverige inte insett faran med mårdhunden. Och han pekar på att det är mycket svårt att bli av med en art som etablerat sig i landet.

I delar av Europa har man stora problem med mårdhunden då djuret sprider rabies. Och Daniels menar att om mårdhunden etablerar sig i vårt land är det sannolikt att den för in rabies även här.
På många håll i Europa går det inte heller längre att äta bär i skogen då mårdhunden sprider dvärgbandmask, en smitta som kan överföras till människor via just bärplockning.
Bären måste tvättas och bör även kokas innan de äts.
Det här rapporterar Sundsvalls Tidning.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser