Mårdhund trafikdödad

Arvidsjaur (JJ) Mårdhundarna sprider sig allt längre söderut. Nyligen hittade Tage Lidström, Moskosel, en trafikdödad mårdhund på E 45 norr om Arvidsjaur.

Mårdhundar i Arvidsjaur är mycket ovanligt även om enstaka observationer gjorts i Norrbotten i Tornedalen.
Förra hösten avlivades 13 mårdhundar på ön Sandskär, ett naturreservat utanför Haparanda.
Mårdhundarna kommer ursprungligen från Korea, men inplanterades i Ryssland för sitt värdefulla skinn. Mårdhundarna vandrade sedan över till Finland där de gjort stor skada på småviltet. Mårdhunden är även en effektiv spridare av rabies.

Gissel för småviltet
Mårdhunden går i ide över vintern, och har extremt stora kullar. Det finns uppgifter om 20 valpar i en kull.
Mikael Nyholm, jägare och fångstman från Hirvlax i Österbotten, berättar att man där på 20 000 hektar fångar och skjuter 150-200 mårdhundar varje säsong.
– Mårdhunden är ett gissel för småviltet eftersom de finkammar terrängen och tar allt som finns på marken, säger han.
När de jägarna finner spår på vintern är det nästan alltid ungdjur som är ute ur grytet. Enligt Mikael är det oerhört sällan som de äldre djuren vistas ute vintertid.

Enkla att fånga
Mårdhundarna är enkla att åtla och fånga i fälla på sensommaren och förhösten. Enligt Mikael är det dock bara ungdjuren som man fångar och ytterst sällan gamla mårdhundar som är försiktiga och undviker fällorna. Senaste säsongen betalades vilda mårdhundskinn med 10-68 euro beroende på kvalitet.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser