Mårdhund trafikdödad

Arvidsjaur (JJ) Mårdhundarna sprider sig allt längre söderut. Nyligen hittade Tage Lidström, Moskosel, en trafikdödad mårdhund på E 45 norr om Arvidsjaur.

Mårdhundar i Arvidsjaur är mycket ovanligt även om enstaka observationer gjorts i Norrbotten i Tornedalen.
Förra hösten avlivades 13 mårdhundar på ön Sandskär, ett naturreservat utanför Haparanda.
Mårdhundarna kommer ursprungligen från Korea, men inplanterades i Ryssland för sitt värdefulla skinn. Mårdhundarna vandrade sedan över till Finland där de gjort stor skada på småviltet. Mårdhunden är även en effektiv spridare av rabies.

Gissel för småviltet
Mårdhunden går i ide över vintern, och har extremt stora kullar. Det finns uppgifter om 20 valpar i en kull.
Mikael Nyholm, jägare och fångstman från Hirvlax i Österbotten, berättar att man där på 20 000 hektar fångar och skjuter 150-200 mårdhundar varje säsong.
– Mårdhunden är ett gissel för småviltet eftersom de finkammar terrängen och tar allt som finns på marken, säger han.
När de jägarna finner spår på vintern är det nästan alltid ungdjur som är ute ur grytet. Enligt Mikael är det oerhört sällan som de äldre djuren vistas ute vintertid.

Enkla att fånga
Mårdhundarna är enkla att åtla och fånga i fälla på sensommaren och förhösten. Enligt Mikael är det dock bara ungdjuren som man fångar och ytterst sällan gamla mårdhundar som är försiktiga och undviker fällorna. Senaste säsongen betalades vilda mårdhundskinn med 10-68 euro beroende på kvalitet.

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Annonser