Mårdhund plågad av pejlhalsband

Jägarna som sköt mårdhunden kunde konstatera att Mårdhundprojektets sändarhalsband utsatt djuret för svåra skador på halsen.Haparanda (JJ) Ett par jägare i Haparand sköt en mårdhund med sändarhalsband. När de avlägsnade halsbandet som satt hårt kring halsen på mårdhunden visade det sig att djuret hade blodiga och variga sår. Svenska mårdhundsprojektet är ansvariga och händelsen har polisanmälts.

Myndigheterna har bestämt att mårdhunden ska utrotas och sedan drygt 2,5 år tillbaka pågår ett mårdhundsprojekt, där mårdhundar steriliseras och förses med sändarhalsband.

Haparandajägarna sköt en vuxen mårdhund och en mårdhundsvalp vid samma tillfälle. Båda var försedda med sändare och på det vuxna djuret var huden svårt skadad av mårdhundprojektets halsband.

–  Oj, det var inte bra. Vi ska vara humana mot djuren, de får absolut inte lida, säger Ulrika Jakobsson, vid Jägarförbundet och Mårdhundsprojektet, till Norrländska Socialdemokraten.

Enligt mårdhundsprojektet finns ett 20-tal mårdhundar som är försedda med sändare. Dessa lockar till sig andra mårdhundar som sedan i sin tur förses med sändare, eller avlivas och sänds till Statens veterinärmedicinska anstalt för analys. Händelsen är nu polisanmäld som djurplågeri.

AKTUELLT

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Annonser