Mårdhund påkörd i Piteå komun

JÄRVRE(JJ). En mårdhund har blivit påkörd i Jävre i Piteå kommun. Tidigare sköts en mårdhund som befann sig i en ladugårdsbyggnad i kommunen. Ett projekt är redan i gång för att försöka bekämpa det fruktade djuret.

Jägareförbundet drivet ett tre år långt mårdhundprojekt för att försöka stoppa mårdhundens utbredning. Mårdhunden är fruktad då den bland annat kan vara en smittbärare av rabies.
– I Haparanda kommun har flest iakttagelser gjorts. Där har vi också lagt ner mest krut på att bekämpa djuret, säger Ulrika Jakobsson, som är inblandad i mårdhundprojektet, till Piteå-Tidningen.

Främst försöker man fånga djuren, sterilisera dem och sedan släppa dem efter att de fått sändare. 
På så vis hoppas man kunna hitta ytterligare djur. 
Dessutom används rörelsestyrda kameror för at försöka hitta mårdhundar.
Det här rapporterar Piteå-Tidningen.

0 kommentarer

AKTUELLT

Uppdaterad: Rialavarg påskjuten

Riala (JJ) Vid lunchtid idag avlossades skott mot den varg som det bedrivs skyddsjakt på i Rialaområdet norr om Stockholm. Eftersök har genomförts och vargen träffades inte.

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser