Mårdhund påkörd i Piteå komun

JÄRVRE(JJ). En mårdhund har blivit påkörd i Jävre i Piteå kommun. Tidigare sköts en mårdhund som befann sig i en ladugårdsbyggnad i kommunen. Ett projekt är redan i gång för att försöka bekämpa det fruktade djuret.

Jägareförbundet drivet ett tre år långt mårdhundprojekt för att försöka stoppa mårdhundens utbredning. Mårdhunden är fruktad då den bland annat kan vara en smittbärare av rabies.
– I Haparanda kommun har flest iakttagelser gjorts. Där har vi också lagt ner mest krut på att bekämpa djuret, säger Ulrika Jakobsson, som är inblandad i mårdhundprojektet, till Piteå-Tidningen.

Främst försöker man fånga djuren, sterilisera dem och sedan släppa dem efter att de fått sändare. 
På så vis hoppas man kunna hitta ytterligare djur. 
Dessutom används rörelsestyrda kameror för at försöka hitta mårdhundar.
Det här rapporterar Piteå-Tidningen.

AKTUELLT

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Landfast is ger finska besökare

Umeå (JJ) Med den långvariga kylan bildas landfast is i Kvarken, mellan Finland och Sverige. Följden blir att förrymda farmarrävar traskar över till Sverige.

Annonser