Mångmiljonsatsning för att minska viltolyckorna

Stockholm (JJ) Varje år inträffar mellan 40 000 och 48 000 viltolyckor i landet. Nu satsar Trafikverket 320 miljoner kronor för att minska viltolyckorna.

Dovhjortar är allt oftare inblandade i trafikolyckor.

Årligen kostar viltolyckorna samhället mellan 3-4 miljarder kronor. Nu satsar Trafikverket 320 miljoner kronor på att utreda och kartlägga hur man ska lyckas minska viltolyckorna för att öka trafiksäkerheten.

Bland annat har olyckor med dovhjort fördubblats de senaste fem åren.

I utlandet finns det redan elektroniska varningssystem när vilt uppehåller sig nära kända passager. Det och mycket annat ska utredas ett par år framåt.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser