Många viltolyckor efter Botniabanan

VÄSTERBOTTEN(JJ). På ett halvår har 23 viltolyckor inträffat efter Botniabanan. Norrtåg vill ha en utbyggnad av viltstängsel efter banan, men Trafikverket menar att detta inte är aktuellt.

– På vägar bygger man ibland stängsel för att det är farligt för bilar att krocka med älgar men det finns ingen trafiksäkerhetsaspekt när det gäller tåg så det anses inte samhällsekonomiskt lönsamt att bygga viltstängsel, säger Ola Nilsson, informatör på Trafikverket, till Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det finns renstängsel i Västerbotten och det hjälper även till att hålla borta bland annat älg från banan, men Norrtåg vill att viltstängsel sätts upp även längre söderut.
Botniabanan har vissa sträckor grävs ned djupt och detta medför att vilda djur får det svårt att ta sig upp från järnvägen.
Det här rapporterar Sveriges Radio P4 Västerbotten.

AKTUELLT

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Debatt: Vi behöver skjuta fler vargar i Sverige

Svenska Rovdjursföreningens styrelseledamot Björn Ljunggren har i en debattartikel i en lång rad svenska dagstidningar efterlyst fler vargar i Sverige. Här svarar jägaren Anders Lindell på Ljunggrens artikel och föreslår istället utökad vargjakt.

Annonser