Många viltkollisioner anmäls aldrig

STOCKHOLM(JJ). Fortfarande är det många trafikanter som inte anmäler viltkollisoner. Det som gäller efter lagskärpningen, som gjordes för ett år sedan, är att varje kollision med vilt ska anmälas.

Tidigare var det så att kollisionen bara behövde anmälas om det påkörda djuret dött eller skadats. 

Sveriges Radio Ekot har kollat med alla polisdistrikt i landet och bilden som framträder är att det fortfarande är många som inte rapporterar viltkollsioner. 
– Det är ett jättestort mörkertal, vi hittar som sagt var än idag vilda djur som ligger längs vägen både levande och döda som ingen har anmält. Andra bilister ringer och säger att det står ett djur här på tre ben eller ligger och sparkar i diket och är det ingen som kan komma och förbarma sig över detta djur som ligger och plågas något så fruktansvärt, berättar Lars Lundman, vid polisen i Norrbotten, för Sveriges Radio Ekot.


0 kommentarer

AKTUELLT

Vill ha fler älgar

Betesskadorna minskar samtidigt som älgstammen ökar något i Värmland. För att få tillbaka en meningsfull jakt krävs ett bättre anpassat skogsbruk, en adaptiv vargförvaltning och mera älg i de värmländska skogarna, skriver Svenska Jägareförbundet Värmland i ett pressmeddelande.

Webbradio: Hövdingen om vargbråket i Värmland

Värmland (JJ) Nu svarar landshövding Kenneth Johansson på kritiken mot vargförvaltningen i Värmland. Han är inte nöjd med vargsituationen i länet. – Nej, nöjd är jag inte, men vi gör det bästa utifrån de centrala beslut vi har, säger Kenneth Johansson i Jaktjournalens Webbradio.

Ny matematik kan ändra vargstammens storlek

Kungsbacka (JJ) Ett nytt beräkningssätt av vargstammens storlek planerar att införas 2019. Det förslag som ligger på bordet idag skulle i ett slag kunna minska vargstammen radikalt. – Därför är det väldigt viktigt att jägarna deltar i den spillningsinventering som inleds den första oktober, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen.

Annonser