Många viltkollisioner anmäls aldrig

STOCKHOLM(JJ). Fortfarande är det många trafikanter som inte anmäler viltkollisoner. Det som gäller efter lagskärpningen, som gjordes för ett år sedan, är att varje kollision med vilt ska anmälas.

Tidigare var det så att kollisionen bara behövde anmälas om det påkörda djuret dött eller skadats. 

Sveriges Radio Ekot har kollat med alla polisdistrikt i landet och bilden som framträder är att det fortfarande är många som inte rapporterar viltkollsioner. 
– Det är ett jättestort mörkertal, vi hittar som sagt var än idag vilda djur som ligger längs vägen både levande och döda som ingen har anmält. Andra bilister ringer och säger att det står ett djur här på tre ben eller ligger och sparkar i diket och är det ingen som kan komma och förbarma sig över detta djur som ligger och plågas något så fruktansvärt, berättar Lars Lundman, vid polisen i Norrbotten, för Sveriges Radio Ekot.


AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser