Många rovdjur i Mälardalen

Rovdjursinventeringen genomfördes onsdag den 16 februari och torsdagen 17 februari i Mälardalen. Det blev en bra inventering med sett över länen bra täckning där vi skulle inventera. Vi är medvetna om det finns ”vita områden” som inte inventerats men vi tror att de allra flesta familjegrupperna av lo hittats uppger Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

Det preliminära resultatet blev som vi förvarnat om, en ökning. I både Sörmland, som hittade två familjegrupper, och Stockholms län hittade en familjegrupp har det tidigare inte funnits någon officiellt dokumenterad tidigare. I Uppsala kommer det att bli mellan 13-15 familjegrupper, vilket är mer än någonsin i morden tid. För Västmanland är i skrivandets stund inte klar och där blir minst 13 familjegrupper vilket det hittades vid förra inventeringen. Detta ger en ökning med minst 30 % i antalet familjegrupper i Mälardalen mot den senaste officiella statistiken.

Ansvariga för inventeringen är länsstyrelsen i respektive län och det praktiska arbetet organiseras av Jägareförbundet. Spårningen genomfördes av jägare i samarbete med SNF och Rovdjursföreningen av totalt ca 1000 personer i Mälardalen, mer än 90 % av deltagarna var jägare i jaktlagen.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser