Många rovdjur i Mälardalen

Rovdjursinventeringen genomfördes onsdag den 16 februari och torsdagen 17 februari i Mälardalen. Det blev en bra inventering med sett över länen bra täckning där vi skulle inventera. Vi är medvetna om det finns ”vita områden” som inte inventerats men vi tror att de allra flesta familjegrupperna av lo hittats uppger Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

Det preliminära resultatet blev som vi förvarnat om, en ökning. I både Sörmland, som hittade två familjegrupper, och Stockholms län hittade en familjegrupp har det tidigare inte funnits någon officiellt dokumenterad tidigare. I Uppsala kommer det att bli mellan 13-15 familjegrupper, vilket är mer än någonsin i morden tid. För Västmanland är i skrivandets stund inte klar och där blir minst 13 familjegrupper vilket det hittades vid förra inventeringen. Detta ger en ökning med minst 30 % i antalet familjegrupper i Mälardalen mot den senaste officiella statistiken.

Ansvariga för inventeringen är länsstyrelsen i respektive län och det praktiska arbetet organiseras av Jägareförbundet. Spårningen genomfördes av jägare i samarbete med SNF och Rovdjursföreningen av totalt ca 1000 personer i Mälardalen, mer än 90 % av deltagarna var jägare i jaktlagen.

AKTUELLT

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

OK till lodjursjakt i vinter

Stockholm (JJ) Naturvårdsverket ger klartecken till länsstyrelserna att besluta om licensjakt på lodjur. Vinterns inventeringar ska ha visat att lodjursstammen är nästan exakt lika stor i år som förra året.

Annonser