Många lodjur i Uppsala län

UPPSALA(JJ). Förra vinterns inventering visade att det finns mellan 25-29 lodjursfamiljer i Uppsala län och det gör länet till ett av de lodjurstätaste i landet. Det är även en god föryngring av stammen i området.

Årets lodjursinventering har nyligen börjat. Målsättningen som satts upp för länet är 20-24 lodursfamiljer år 2012.
– Föryngringen har gått bra för lodjursfamiljerna i länet så vitt vi kunnat bedöma. Årets licensjakt tillät att 15 lodjur sköts under jaktsäsongen från 1 till 31 mars i år. Det är inte så många individer att antalet lodjursfamiljer egentligen påverkas, säger Johan Månsson, ansvarig för rovdjursinventeringar på länsstyrelsen, till Uppsala Nya Tidning. 

0 kommentarer

AKTUELLT

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Meningen med livet

För de allra flesta arter består meningen med livet i att föröka sig och föra sina gener vidare till en ny generation. Människan har en tendens att överdriva.

Annonser