Många jaktlag avstår från att skjuta fullt

ARVIDSJAUR(JJ). Många jatktlag söder om Arvidsjaur avstår från att skjuta hela tilldelningen av älg - anledningen är en svag älgstam i området. För att bevara älgstammen är målet för jaktlagen att skjuta fler tjurar än kor.

Trots att älgjaktslaget på Siksjö viltvårdsområde fällt åtta vuxna djur och fem kalvar så är det en svag säsong. Ett ökat rovdjurstryck är en av förklaringarna.
– Vi har kor och kalvar, men sämre än tidigare år. De tjurar som finns är små. Två till sju taggar, säger Daniel Sjölund, en av jaktledarna i Siksjö vvo, till Piteå-Tidningen. 

Nyheter i Norr har pratat med flera jaktlag och flera uppger att de inte kan eller vill fylla hela den tilldelning de fått. Bland jägarna finns det också farhågor om att jaktlag skjuter fler älgar än vad stammen egentligen klarar av.
Det här rapporterar Piteå-Tidningen.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser