Många hundar dör på vinterisarna

Kungsbacka (JJ) Varje år drunknar ett 40-tal hundar och risken är som störst under vinterhalvåret.

– Det är förvånande att flest hundar drunknar under vintermånaderna, under november till februari ser vi en dubblering av drabbade hundar, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för smådjur på Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Om hunden går igenom isen och hamnar i en vak är det svårt att rädda den. Som hundägare är det lätt att drabbas av panik om hunden beger sig ut på svag is. Men spring inte efter ut på isen, isen som bär hunden kanske inte är tillräckligt stark för din egen kroppsvikt. Försök istället att locka tillbaka hunden till trygg mark.

– På skridskoturen är det säkrast att utrusta hunden med en sele och en lång lina, säger Patrik Olsson.

Om hunden blir rejält nedkyld är det viktigt att torka den torr. Att enbart linda in en kall blöt hund i filtar får motsatt effekt eftersom filtarna efter en stund förvandlas till nedkylande omslag. Låt uppvärmningen till normaltemp ta minst ett dygn. Massera gärna hunden och när den blir piggare är det bra att den rör på sig.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Kvinna attackerad av älg

Umeå (JJ) En kvinna i Umeå attackerades på lördagseftermiddagen av en älg. Polisen fick rycka ut och hämta kvinnan i skogen.

Debatt: Vem vågar skjuta en skabbangripen varg?

Jägaren Patrik Myrvold frågar sig vilken jägare som vågar befria en skabbvarg från sina plågor. Om någon forskare menar att vargen skulle ha överlevt rävskabben den hade, så kommer jag att fällas för grovt jaktbrott med allt vad det innebär, skriver Myrvold i sin debattartikel.

Annonser