Många björnar kvar

Sundsvall (JJ) Endast fyra av tolv tilldelade björnar har fällts i Västernorrland. Jägareförbundet kräver därför förlängd björnjakt fram till sista oktober.

När årets kvot bestämdes höjdes tilldelningen från åtta till tolv björnar. Hittills har endast fyra björnar fällts under perioden 5-16 september. Två av björnarna har skjutits i Ånge och två i Sollefteå. Spillningsinventeringar ger vid handen att det finns gott om björn i länet. Anledningen till att det fällts så få björnar anses vara att det inte finns tillräckligt många jägare som specialiserat sig på björnjakt. De flesta björnarna fälls under älgjakten i länet.  

AKTUELLT

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Jaktförordning strider mot Europakonventionen

Kungsbacka (JJ) Högsta förvaltningsdomstolen slog häromdagen fast att Jaktförordningen strider mot Europakonventionen. En skogsägare hade rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om avslag på skyddsjakt på älg till domstol.

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Annonser