Mäktig syn när Jon-Anders fällde björn

Arjeplog (JJ) Det var en minst sagt mäktig syn när Jon-Anders Fjellman fällde en björnhanne på en fjällmyr under rungande gångstånd. Över axeln filmade Robert Salomonsson hela händelsen.

Jon-Anders Fjellman, Ståkke sameby fällde i lördags en björnhane. Här tillsammans med Nathalie Jonsson och hundarna Turbo och Pelton.

I fredags var Jon-Anders Fjellman, Ståkke sameby, ute i Arjeplogsfjällen med sin hund. I en fjällsluttning hittade han rikligt med björnskit och hunden stack iväg, men mer än så blev det inte. Då beslutade han sig för att ringa efter Robert Salomonsson och Nathalie Jonsson, Borgafjäll, för att göra ett nytt försök på lördagsmorgonen med hans hundar.

– Jag var och jagade med Jon-Anders för något år sedan och då sköt jag en björn. Därför sade jag redan på morgonen att han skulle få skjuta om vi fick möjlighet, berättar Robert som tog med sig sambon Nathalie Jonsson och hundarna Turbo och Pelton.

När jägarna kom upp på fjällsluttningen där Jon-Anders misstänkte en björnkontakt i fredags släpptes Pelton på frisök och Turbo behöll man i koppel. Efter någon timme blev det ståndskall, men när man kom in på ståndet visade det sig att Pelton skällde på en ekorre.

– Vi kopplade och gick vidare. Pelton fick fortsätta att söka, men efter ett tag började Turbo markera spår i koppel. Då tog vi fast Pelton och släppte Turbo istället. Efter en lång spårning lyckades han resa björnen som började gå runt i gångstånd. Då släppte vi även Pelton. Ett tag var den på väg rakt mot oss, men sedan vände den upp mot fjället igen och vi halvsprang för att försöka genskjuta.

– Till slut kom vi fram till en myr och där satte vi oss för att vänta, samtidigt som vi hörde hur gångståndet kom allt närmare. Strax fick vi uppleva en mäktig syn när björnen kom ut på myren bara 30 meter framför oss med hundarna fint vid sidan. Jag filmade när Jon-Anders utan problem fällde björnen, berättar Robert.

– Det var en fin avslutning på årets björnjakt för oss. Björnen var en hane med en levandevikt på 100 kg. Nu ska vi ägna oss åt fågel, räv-, och mårdjakt, samt lite älgjakt, berättar Robert Salomonsson.

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

AKTUELLT

Samarbete över gränserna gav björn

Strömsund (JJ) I morse släppte Ralph Persson, sin plotthund RJ i ett känt björntillhåll i Vimmervattnet. Det blev starten på en lång jakt som buktade över flera jaktlagsgränser. Och även länsgränsen till Västernorrland.

Björnhane bet både jägarna och hunden

Ljusdal (JJ) Det gick riktigt hett till när Erik Söderlund och Axel Wallberg på tisdagen gemensamt fällde en 97-kilos björnhane. Den hann bita och skada både jägarna och en björnhund innan den föll.

Annonser