Makalös lodjursjakt resulterade i trippel

Jämtland (JJ) I går morse kunde nog inte lodjursjägarna i Kälarne ens i sin vildaste fantasi föreställa sig hur jaktdagen skulle sluta. När det tredje lodjuret rapporterades in skrattade bara länsstyrelsen och undrade om de dubbelrapporterade fällda djur.

Succé på lodjursjakten i Kälarne i går. Skyttar: Nicklas Ankarberg, Per Edh, Stefan Söderberg . Foto: Privat

Man kan komma långt med noggrant spårarbete och duktiga hundar. Det är Nicklas Ankarberg, Timrå och hans jaktkamrater ett bra exempel på.

I går jagade de lodjur, i Kälarne väster om Bispgården.

– Det var väldigt svårt för vi hade mycket spår i området, men till slut fann vi ett utspår och på ren chansning ringade vi ett berg. Lodjuren var kvar i området och vi kunde släppa på stövarna.

Det tog inte lång tid innan de två unga finnstövarna Smilla och Pejlas Elin hade katt på benen. En passkytt lyckades fälla ett lodjur efter en liten stund. Strax därefter fällde en hundförare ett lodjur som försökte smit ut i sitt eget bakspår.

Nicklas kunde själv efter ytterligare en stund fälla ett lodjur som träat för en av finnstövarna.

Förutom de tre fällda lodjuren, en hona och två ungar, blev det under dagen jakt på ett fjärde lodjur, men den katten smet ur området.

– När vi ringde in till länstyrelsen den tredje gången trodde de att vi dubbelrapporterade lodjur nummer två, säger Nicklas.

 

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser