Makalös lodjursjakt resulterade i trippel

Jämtland (JJ) I går morse kunde nog inte lodjursjägarna i Kälarne ens i sin vildaste fantasi föreställa sig hur jaktdagen skulle sluta. När det tredje lodjuret rapporterades in skrattade bara länsstyrelsen och undrade om de dubbelrapporterade fällda djur.

Succé på lodjursjakten i Kälarne i går. Skyttar: Nicklas Ankarberg, Per Edh, Stefan Söderberg . Foto: Privat

Man kan komma långt med noggrant spårarbete och duktiga hundar. Det är Nicklas Ankarberg, Timrå och hans jaktkamrater ett bra exempel på.

I går jagade de lodjur, i Kälarne väster om Bispgården.

– Det var väldigt svårt för vi hade mycket spår i området, men till slut fann vi ett utspår och på ren chansning ringade vi ett berg. Lodjuren var kvar i området och vi kunde släppa på stövarna.

Det tog inte lång tid innan de två unga finnstövarna Smilla och Pejlas Elin hade katt på benen. En passkytt lyckades fälla ett lodjur efter en liten stund. Strax därefter fällde en hundförare ett lodjur som försökte smit ut i sitt eget bakspår.

Nicklas kunde själv efter ytterligare en stund fälla ett lodjur som träat för en av finnstövarna.

Förutom de tre fällda lodjuren, en hona och två ungar, blev det under dagen jakt på ett fjärde lodjur, men den katten smet ur området.

– När vi ringde in till länstyrelsen den tredje gången trodde de att vi dubbelrapporterade lodjur nummer två, säger Nicklas.

 

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Annonser