Magra älgar i Sörmland

Kungsbacka (JJ) Ett forskningsprojekt på Sveriges Lantbruksuniversitet konstaterar att älgarna i Sörmland väger mindre än på de flesta andra håll i landet.

Arkivfoto: Per Jonson

Forskningsprojektet som pågått i över fem år studerar 25 GPS-märkta älgar i Sörmland. Redan från början kunde man se att älgarna i länet inte var lika kraftiga som på andra håll och nu med flera års studier i bagagen konstateras att älgarna väger närmare 20 procent mindre i länet.

– Får de en dålig start och inte får den vikt de ska ha så har de väldigt svårt att ta igen det. De klarar sig inte lika bra, helt enkelt, säger Jimmy Pettersson, inventerare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU till SVT.

Nu uppmanar Jimmy Pettersson jägare i länet att göra en insats.

– Skulle man vilja rekommendera jägarna något till hösten så är det att om ni ser stora kalvar – så spara dem. Låt de gå in i populationen och försök att ta de som har sämre utveckling. Jag tycker att vi behöver tänka så mera, säger Jimmy Pettersson till SVT.

En orsak till de låga vikterna på älgarna är bristen på föda och konkurrens med övrigt klövvilt.

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser