Magnus Perssons första björn

Magnus Persson, Stugun med jämthunden Bamse, 3 år och björnhonan som vägde 172 kilo. Stugun (JJ) Den kände jägaren och jämthundsprofilen, Magnus Persson, Stugun, sköt idag sitt livs första björn efter ett storartat jobb av Magnus jämthane, Granholmens Bamse.

Ett gäng jägare hade jagat ett par dagar i Sörviken och varit i kontakt med olika björnar utan att kunna skjuta. Jägarna hade koll var björnarna fanns.  Magnus  släppte  Bamse på ett spår som han följde i tolv kilometer innan det blev upptag och ståndskall.

Björnen gick över på en grannmark dit man fick tillstånd att gå in av jaktgrannarna som jagade på en anan del av marken. Där blev björnen vindstött och rundade jägarna och gick tillbaka in på grannmarken.
Bamse lyckades ställa om björnen och fortsatte att skälla i två timmar.

Björnen började röra på sig med riktning mot en väg där Magnus kunde avsluta jakten med ett välriktat skott.

– Björnen kom med en väldig fart över vägen men gjorde en kullerbytta och föll stendöd i skottet, berättar Magnus.
– Jag vet att Bamse gillar att skälla björn och jag har väntat länge på att det här skulle hända, säger en mycket belåten Magnus.

Björnen sköts norr om Sörviken på gränsen mellan Jämtland och Västernorrland. Björnen hade gått över gränsen och blev avräknad på Västernorrlands tilldelning. Elva jägare deltog i björnjakten under dagen.

Granholmens Bamse är tre år och var redan vid 25 månaders ålder dubbelchampion. Magnus berättar för Jaktjournalen att Albertssons Frost, en avkomma till Bamse som ägs av Jonny Rehn i Skattungbyn, skällt en björn som Jonny fick skjuta premiärdagen. Frost är tretton månader.  

Samma dag sköts även en björn efter Vindelälvens Saivo, uppfödare Ulrik Thuresson, Sorsele, även det en Bamseavkomma som är 1,5 år.

Det är ingen tvekan om att det finns björnintresse i Bamses blod. Barko, en helbror till Bamse som tagit rekordpoäng i björnhägnet i Junsele har även han under dagen skällt en björn i flera timmar dock utan att någon jägare kom till skott. Jakten slutade med att björnen simmade över en stor sjö.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser