Magnus och Tobias sköt en björn

Magnus Persson och Tobias Nilsson, båda från Strömsnäs utanför Stugun i Jämtland,  där de idag på förmiddagen sköt en hanbjörn som vägde 146 kilo efter Magnus jämthund, Bamse. Stugun (JJ) Idag sköt Magnus Persson sina andra björn på två dagar. Även den här gången var det Magnus jämthund Bamse som skällde ståndskall. Magnus jagade tillsammans med Tobias Nilsson, Strömsnäs och båda sköt samtidigt.

Eftersom det i går kväll endast återstod fyra björnar av tilldelningen i område 2b (norr om E14 och öster om renbetesmarkerna) chansade man och släppte på en björnspillning som man sett på Magnus hemmamark i Strömsnäs, utanför Stugun,  kvällen innan. Bamse tog an spåret och efter bara 400-500 meter kom upptaget och det blev fast ståndskall.

– Vi väntade en stund innan vi började smyga, berättar Magnus. När Magnus och Tobias närmade sig började björnen gå sakta undan. Gångståndet gick dock inte snabbare än att skyttarna kunde hålla jämna steg med både björn och hund.

Det dröjde inte länge innan björnen började bukta och jägarna fick backa för att inte lägga vind mot björnen.
Efter en stund kom björnen mot jägarna som fick se både hund och björn närma sig.
Magnus och Tobias hade gjort upp om att den som fick bästa läget skulle skjuta, men när skottläget dök upp sköt båda i stort sett samtidigt. Björnen gick undan en kort sträcka, jägarna sköt var sitt skott igen och björnen föll.

Bamse skällde ståndskall hela tiden och jakten var över på cirka 40 minuter. Björnen var en hane som vägde 146 kilo.
– Vi sköt båda, men Tobias får ta björnen, han tyckte att jakten var jättespännande och han var väldigt nöjd med utgången.

Tobias jagar i ett grannlag till Magnus och har en plottik som han efter jakten släppte på spåret. Tiken klarade sedan att spåra fram till den fällda björnen.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser