Magnus och Tobias sköt en björn

Magnus Persson och Tobias Nilsson, båda från Strömsnäs utanför Stugun i Jämtland,  där de idag på förmiddagen sköt en hanbjörn som vägde 146 kilo efter Magnus jämthund, Bamse. Stugun (JJ) Idag sköt Magnus Persson sina andra björn på två dagar. Även den här gången var det Magnus jämthund Bamse som skällde ståndskall. Magnus jagade tillsammans med Tobias Nilsson, Strömsnäs och båda sköt samtidigt.

Eftersom det i går kväll endast återstod fyra björnar av tilldelningen i område 2b (norr om E14 och öster om renbetesmarkerna) chansade man och släppte på en björnspillning som man sett på Magnus hemmamark i Strömsnäs, utanför Stugun,  kvällen innan. Bamse tog an spåret och efter bara 400-500 meter kom upptaget och det blev fast ståndskall.

– Vi väntade en stund innan vi började smyga, berättar Magnus. När Magnus och Tobias närmade sig började björnen gå sakta undan. Gångståndet gick dock inte snabbare än att skyttarna kunde hålla jämna steg med både björn och hund.

Det dröjde inte länge innan björnen började bukta och jägarna fick backa för att inte lägga vind mot björnen.
Efter en stund kom björnen mot jägarna som fick se både hund och björn närma sig.
Magnus och Tobias hade gjort upp om att den som fick bästa läget skulle skjuta, men när skottläget dök upp sköt båda i stort sett samtidigt. Björnen gick undan en kort sträcka, jägarna sköt var sitt skott igen och björnen föll.

Bamse skällde ståndskall hela tiden och jakten var över på cirka 40 minuter. Björnen var en hane som vägde 146 kilo.
– Vi sköt båda, men Tobias får ta björnen, han tyckte att jakten var jättespännande och han var väldigt nöjd med utgången.

Tobias jagar i ett grannlag till Magnus och har en plottik som han efter jakten släppte på spåret. Tiken klarade sedan att spåra fram till den fällda björnen.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser