Magasinet Fäviken Årets Viltmatsrestaurang!

Igår tilldelades Magasinet Fäviken utmärkelsen Årets viltmatrestaurang av Svenska Viltmatakademin i samarbete med RS och Menigo.

Allt fler restauranger vill servera nyttigt viltkött –  helst från närområdet. I höst satsar dessutom ICA på att tillhandahålla mer viltkött i sina butiker för att möta det stora intresset för att laga vilträtter hemma.

Svenska viltmatakademin delade igår ut utmärkelsen Årets Viltmatrestaurang till Magasinet Fäviken i Åre. Juryns ordförande Gert Klötzke, läste ur motiveringen:

“Man tillvaratar säsongens och sin regions möjligheter på ett utomordentligt sätt och förädlar också viltkött i mycket stor utsträckning med egentillverkning av bland annat alla charkuterier.”

Utmärkelsen delades ut i samarbete med Menigo och RS på Dining Trendsmässan i Älvsjö.

– Restaurangerna blir alltmer måna om att servera närodlat och lokalt producerat och det finns ett stort intresse att nyttja gamla beredningssätt som torkning, rökning och syrning, samt att man tillvaratar alla delar på djuret, säger den kände viltkocken Gert Klötzke, som även är ledamot i Svenska Viltmatkakademin.

40 procent av svenskarna tycker det är lätt att få tag på viltkött i matbutiker, visar en Sifoundersökning. Men lika många tycker det är svårt, vilket fått ICA att satsa på ökat utbud i sina butiker.

Vi svenskar äter cirka 16 000 ton viltkött årligen. Vildsvinet är det vilt som ökar mest, i fjol åt vi ungefär 2 400 ton vildsvinskött men det lär öka. Annars står älgen för den största andelen, 11 000 ton älgkött. Det finns även annat viltkött att välja bland, till exemepel rådjur, hare, dovhjort, gås, and, ripa och skogsfågel.

Allt blir många portioner näringsrika och goda måltider.

AKTUELLT

Webbradio: Han vill ha bort de svenska vildsvinen

Västra Götaland (JJ) Lantbrukaren Lennart Bogren vill ha bort vildsvinen från Sverige. – Vi markägare borde vara så förståndiga att vi förser Jesse James, Billy the kid och bröderna Dalton med fri ammunition – gör rent! säger Lennart Bogren i Jaktjournalens webbradio.

Debatt: Det kokar i Kiruna

Norrbotten (JJ) Det är trist att tvingas konstatera att debatten om samebyarnas rättigheter i fjällen påminner om invandrarfrågan för några år sedan. Då rådde närmast åsiktsdiktatur. Den som hade kritiska synpunkter på hur invandringen sköttes stämplades som rasist. Idag hamnar rasiststämpeln på den som ifrågasätter det rimliga i att samebyarna ensamma ska bestämma över jakt och fiske i fjällvärlden.

Steyr-Mannlicher Zephyr

Det är inte alltid som småviltstudsare känns som fullvuxna. Zephyr från Österrikiska Steyr-Mannlicher är ett undantag från denna regel. Småviltstudsaren känns som mycket vapen och är en stark utmanare i småviltstudsarklassen.

Annonser