Lyckat rävlocksförsök i fjällvärlden

Arjeplog (JJ) Ulf Lindroth har fått i uppdrag av länsstyrelsen i Norrbotten att på försök bedriva lockjakt på räv i fjällvärlden. De första fyra lockdagarna har resulterat i åtta rävar.

Minst sagt lyckat första försök med lockjakt på fjället. Foto: Ulf Lindroth

– Jag måste säga att det gått över förväntan, säger Ulf Lindroth, Rosvik som håller på att packa i hop lägret.

Lockjakten är ett försöksprojekt som ska utvärderas. Tanken om det lyckas är det ska kunna vara ett komplement till annan jakt på rödräven för att skydda bestånden av fjällgås och fjällräv. Ulf har fått tillstånd av länsstyrelsen att fritt transportera sig med skoter på fjället.

– Jag har fokuserat på områden där fjällgåsen häckar och tillrinningsområden i dalgångar som räven använder för att ta sig upp i fjällen.

Fyra av de åtta skjutna rävarna är skjutna i direkt anslutning till häckningsområden för fjällgåsen. Och av de totalt åtta skjutna rävarna var sex dessutom tikar.

– Nog har jag sett till att det blivit någon föryngring mindre.

Ulf har lockat mellan tre och sex pass per dag och lagt lika många timmar på locket.

– Det har varit ganska mycket rekning och dessutom har det varit blåsigt. Jag har gjort en del försök med fågellock med ljudet har inte nått ut så det har blivit att köra med kraftigt harskrik i stället.

Första locksessionen är nu över, men Ulf har fortfarande sex dagar kvar att bedriva försöksjakten i vårvinterfjällen runt Arjeplog.

– Det ska bli spännande att komma tillbaka och fortsätta.

AKTUELLT

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Film: Så lär du din hund att apportera villkorslöst

Kungsbacka (JJ) På fågeljakten är en bra apportör ovärderlig. Att lära sin fågelhund apportera ordentligt är därför viktigt. JJ:s medarbetare Jonas Seger har 30 års erfarenhet av fågelhundar och vet vad som krävs för att få hunden att apportera även när det är svåra förhållanden.

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Annonser