Lyckas med dovpürschen!

Vårvinterns dovpürsch kan vara närmast tröstlös när varska hindar med röntgensyn gång efter annan avslöjar jägaren. Men med lite eftertanke och ett par ess i rockärmen kan spelplanen ändras och oddsen jämnas ut. Likväl kommer jägarens förmågor att ställas på stora prov, men det är väl därför vi jagar.

Ett bra portabelt skjutstöd är guld värt.

Under milda vintrar kan pürsch­jägaren i södra Sverige krama ur det sista från klövviltssäsongen medan solen gör sitt yttersta för att snödropparna ska komma fram. Vi pratar om februaris sista veckor då smygjakten efter dovvilt kan ge vibbar av vårjakt som annars bara ”bequerellänen” får uppleva. Men den som tror att säsongens sista dovpürsch skulle vara en enkel historia bör tänka om.

A-B-C för dovpürsch

Få vilt ställer om så snabbt som dovviltet från sommarens loja djurparksjargong till att vid slutet av jaktsäsongen vara så alerta att de tycks vara skilda arter. Särskilt förvånande är det kanske inte, eftersom äldre hindar hunnits utsättas för ett otal jakt­situationer under sin livstid.

1. Vinden är pürschjägarens vän och fiende. Med en stabil vind kan jägaren planera sina pürschrutter samtidigt som den ger ett gynnsamt bakgrundsljud i skogen.
2. Dovvilt är ett solälskande hjortdjur och blir det finväder gäller det att spana av soldränkta hygges- och gärdeskanter.
3. Dovviltets synvinkel – Tänk på hur du syns från dovviltets perspektiv och smyg fram längs skuggsidan för att ge viltet motljus.
4. Vid snötäckt mark har jägaren trumf. Dovviltet blir lättare att upptäcka med sina karakteristiskt mörka ryggar, och spårlöporna från fodersöket blir möjliga att handspåra till daglegan.

Trots sol och relativt öppen terräng smälter jägaren väl in.

Trots sol och relativt öppen terräng smälter jägaren väl in.

Taktik i okända marker – Tänk mat och sök mönster

Även under snöfattiga säsonger betyder februari dåligt med naturligt foder i skogsmarker. När dovviltet måste hushålla med energin finns de mest sannolikt inom ett par hundra meter från foderplatser eller odlade fält.
Timmarna kring gryning och skymning är de perioder då djuren är mest aktiva och chansen som störst att djuren avslöjar sig i öppen terräng. Att inleda och avsluta dagen med ett kort vakpass brukar därför vara en gynnsam taktik.
När dovviltet dagtid utmanas på sin hem­maplan i skogen måste jägaren söka efter dagens mönster. Hittas en flock i en viss miljö är chansen stor att fler grupper befinner sig under liknande förhållanden. Tidvis står djuren i kärr, andra gånger i mogen granskog eller på hyggen. Prioritera dessa områden och tillbringa de korta jaktdagarna på rätt platser.

Ingen vanlig skogspromenad

Nyckeln för att upptäcka dovviltet under skogspürsch är att hela tiden leta efter avvikelser i färg, form eller en misstänkt kon­tur. Med en avståndsmätare eller liten kikare runt halsen kan jägaren snabbt bekräfta eller avfärda en misstänkt observation.
Låt dig inte nedslås av felobservationer utan se dem som en bekräftelse på att radarn är igång! Att pürschjaga med ”hjortradarn” ständigt avsökande är ansträngande, och räkna med att huvudet värker lika mycket som kroppen efter en dags jakt.

Att ”parpürscha” dovkalv med en kompis är ett utmärkt sätt att avrunda klövviltsäsongen på.

Att ”parpürscha” dovkalv med en kompis är ett utmärkt sätt att avrunda klövviltsäsongen på.

Testa parpürsch

Pürschjakt är i grunden ensamjakt men det går att samarbeta och dra nytta av en jaktkompis. Taktiken går ut på att smygjaga en såt likt en mycket försiktig tryckjakt. Genom att dra nytta av varandras observationer kan vilt uppmärksammas och genskjutas där den ensamma jägaren skulle stå sig slätt. När viltet sedan ska dras ur skogen är det inte heller dumt att ha en kamrat nära till hands.
• Jägarna rör sig genom såten med ett avstånd från knappa hundra till ett par hundra meter beroende på terräng.
• Säkerheten är A och O. Bär signalfärger och håll frekvent radiokommunikation.
• Med hundpejl och sändarhalsband i varandras jackfickor har ni alltid kontroll över era positioner.
• Planera vägen genom såten i förväg och lägg upp en gemensam rutt med flera avstämningspunkter.

Skolboksexempel på parpürsch där kompisens misslyckade ansmygning blir till ett osannolikt öppet bonusläge för skytten som fäller en kalv.

Skolboksexempel på parpürsch där kompisens misslyckade ansmygning blir till ett osannolikt öppet bonusläge för skytten som fäller en kalv.

Träna för att gripa tillfället

Skulle augustijägaren dra till sig en ostörd råbocks uppmärksamhet, brukar ett par minuter i fryst position få djuret att lugna sig. Tro inte att detta biter på en rutinerad dovhind. I stället gäller det att gripa tillfället och sätta sitt hopp till att djuren stannar upp tidigt under sin flykt.
Att kunna hantera sitt vapen och skjutstöd effektivt kommer att vara skillnaden mellan succé och fiasko. Med andra ord, välj inte ett mer avancerat skjutstöd än du kan hantera men använd alltid stöd.

Jaktmöjligheter

Många av de stora egendomarna i södra Sverige passar på att balansera säsongens uttag med dovpürsch under februari månad, och ett sådant jakttillfälle är avsevärt billigare än höstens drevjakt.
Jägaren kommer dessutom att få använda alla sina förmågor för att lyckas med jakten. Att få avsluta klövviltssäsongen med att fälla en dovkalv efter en lyckad ansmygning och därefter pusta ut i en solig sydsluttning är en mycket angenäm jaktupplevelse. Att jakten tidvis kan vara utmanande gör belöningen desto större när allt klaffar!

Inte alltid lätt att få ett bra skottläge!

Inte alltid lätt att få ett bra skottläge!

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser