Lyckades med tufft eftersök

Älvsbyn (JJ) André Westin, Moskosel och Olle Bokvist, Auktsjaur fick rycka ut i går när en björn blivit påskjuten i Bredsels VVO. Olles jakthund som är en korsning mellan gråhund och finnspets gjorde ett kanonarbete.

Tony Kristoffersson, Bella, Robert Asplund, Olle Bokvist, King, André Westin.
Det jagades älg i Bredsel VVO i går, men efter vart övergick älgjakten i björnjakt. Två plotthundar släpptes på en björnobservation och när björnen passerade en väg blev den påskjuten.

Dessvärre vände hundarna tillbaka efter ett misstänkt utfall från björnen och därför ringdes Olle Bokvist, André Westin, Tony Christoffersson och Robert Asplund in.

Olles gråhundskornsning King, 5 år, släpptes på spåret och drygt två kilometer från vägen där björnen påskjutits blev det fast stånd. Jägarna beslöt att släppa även Tonys gråjämte Bella som också är erfaren när det gäller björn.

Både hundarna jobbade björnen i ett extremt tätt parti ungskog och André och Olle försökte komma in på ståndet men fick aldrig något fritt läge eftersom hundarna arbetade nära björnen.

Till slut bestämde de båda sig för att försöka gå in och stöta björnen. Bakom det täta skogspartiet låg en myr och bortom den fanns en passlinje.

Olles och Andrés stöt lyckades och björnen ger sig i väg ut på myren. Olle lyckas då genskjuta och kan fälla björnen när sikten öppnas upp.

Björnen var en hona på 150 kilo. Enligt André hade björnen träffats högt upp i ryggen av passkytten. Kulan hade i princip bara gått igenom fettet ovanför ryggraden.

AKTUELLT

Stängda viltövergångar stoppar älgar i Långed

Nordmaling (JJ) Älgarna som kommer vandrande till Långed kan inte fortsätta över E4:an och ned till kusten. Trafikverket har stängt tre viltövergångar för att hindra renar att komma ut på vägen. – Älgarna blir fångade och jagade, säger jägaren Henning Hallström.

Prisvärda nykomlingar från F.A.I.R.

Italienska F.A.I.R. fortsätter att erbjuda nyheter på hagelmarknaden. F.A.I.R. Game och F.A.I.R. Light. Light kan ses som en mindre kopia av Game. Både kolv och pipset har kortats. Viktskillnaden är två hekto. Inte mycket kan tyckas men efter en dag i skogen eller på fjället blir det skillnad. Båda bössorna är gedigna och välarbetade. Dessutom prisvärda.

Malmbäckaren Foxii – En av hamiltonrasens främsta rävhundar!

Att vara 20 år och ha en egen stövare tillhör ovanligheterna. Att hunden också är champion är ändå mer sällsynt. För Jesper Karlsson, Kville och hans hamiltontik SE J (RÄV)CH Malmbäckaren Foxii är det inga konstigheter. Stövarjakten har legat varmt om hjärtat sedan barnsben och sedan han köpte Foxii har jakten gått som på räls.

Utredning hotar jakthundsträning

Nyligen presenterade regeringen ett förslag till ny djurskyddslag, ett förslag som berör jakthundsträning och jakt på flera punkter. Men i dagsläget är det oklart hur djurskyddslagen ändras, först ska en remiss behandlas av lagrådet.

Lider svenska jägaren av restviktsneuros eller…?

Vi har nog alla suttit i den där jaktstugan eller vad det nu är, när kalibrar och kulor kommit på tal. Ni vet, helt plötsligt är alla experter och vet exakt vad som biter bäst på älgar, vildsvin och björnar. I bland kanske med en rätt ringa erfarenhet?

Annonser