Lyckad vildsvinsjakt i Valla

Tjärstad//Kättilstad (JJ) I helgen deltog ett 40-tal jägare i en vildsvinsjakt där man under åtta timmar sköt 16 vildsvin.

– Vi brukar samlas tre-fyra gånger per år för att jag vildsvin och i lördags blev det en rekordjakt för oss, då 16 vildsvin fälldes, säger Inge Nilsson.

Totalt är det ett 20-tal markägare från Tjärstad till Kättilstad och ner mot Hovstad brygga, intill Åsunden som samarbetar i jakten på vildsvinen.

Prick klockan 06.30 i lördags drog jakten i gång med hundförarna Sten-Åke Saldner och Sven Eriksson från Ydre samt Anna Boson från Åtvidaberg och Tony Hansson från Eksjö. Jaktledare var Jan-Christer Jacobsson med assistans av Inge Nilsson och Henrik Segerstéen. Totalt deltog 38 jägare.

Jaktlaget jagar med hundar som är specialiserade på vildsvin.. En jägare fick 15 vildsvin på sig och han sköt tre stycken. Det var enbart större grisar som fälldes och inga årskultingar. Bland annat var det tre riktigt stora galtar.

Jägarna sålde grisarna till en uppköpare och pengarna går tillbaka till jägarna, då de bjuds på hamburgare, korv och kaffe efter jakten. Markägarna planerar en ny jakt i december, skriver Vimmerby tidning.

AKTUELLT

Hur stoppas aktivister som saboterar vargjakt?

Västmanland (JJ) Aktivister stör vargjakten i Kölstareviret i Västmanland. – Det är märkligt att polisen inte agerar, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen i Jaktjournalens webbradio. Men polisen meddelar att utredning pågår.

Evalds företag ruinerades av Naturvårdsverket – nu stämmer han staten

Evald Hellgren bedrev en blomstrande näringsverksamhet i Örträsk i Västerbotten när Naturvårdsverket felaktigt drog in tillståndet för hans populära vildsvinsfälla Sinkabirum. Två år senare fick han rätt i kammarrätten, som konstaterade att Naturvårdsverket överhuvudtaget ”inte haft fog för sitt beslut” – men då hade hans firma ruinerats. Evald vände sig till Justitiekanslern för att få ersättning för sina förluster men fick avslag med motiveringen att Naturvårdsverkets fel inte varit tillräckligt ”uppenbart”. Nu stämmer Evald Hellgren staten med hjälp av Centrum för rättvisa.

Annonser