Lyckad skyddsjakt på lodjur i Nordmaling

Nordmaling (JJ) Efter ett par veckors skyddsjakt fälldes i går en lodjurshona på 21 kilo i Nordmaling. De två plotthundarna Perssons Ursus och Perssons Tiger låg bakom spårningsarbete och drev.

Den fällda lodjurshonan bevakad av Plotthunden Ursus. Foto: Lena Laksonen
Ett lodjur hade under en längre tid orsakat stora problem för en norsk renägare som har sina renar på vinterbete i ett begränsat område i Nordmaling. Renflocken splittrades dagligen av lodjurets närvaro och när skyddsjakten beviljades av Länsstyrelsen i Västerbottens län den 25 januari hade 8 renar hittills dödats.

Svåra snöförhållanden hindrade en effektiv skyddsjakt men igår kunde lodjuret ringas och de två plotthundarna, den sexårige Perssons Ursus och den drygt ettåriga Perssons Tiger släpptes på spåret.

De två hundarna fick lodjuret på benen och kunde sätta tillräckligt tryck på drevet så lodjuret gick i pass.

Enligt uppgift har lodjuret förutom ren även tagit ett stort antal rådjur i området. 

AKTUELLT

Hamilton överst på tronen

Knistad (JJ) Det blev Jesper Karlsson med sin duktiga hamiltontik Malmbäckaren Foxii som tog hem årets Stövar-SM för rävhundar med en mycket stark elitetta.

Nu drar Stövar-SM för rävhundar igång

Skövde (JJ) Hela helgen vankas stövarfest utanför Skövde. Det är nämligen dags för Stövar-SM för rävhundar 2018. Har du inte chans att bevittna mästerskapet på plats gör vi allt för att du ska få med dig tävlingen ändå.

Annonser