Lyckad samjakt i Åsarna-Svenstavik

Åsarna (JJ) Samjakt på björn kan vara effektivt om jakten är välarrangerad. Det var det i markerna mellan Åsarna och Svenstavik i morse när en hanbjörn fälldes. Totalt hade 40 jaktlag på totalt 80 000 hektar gått samman och lyckats organisera och planera jakten till en fullträff.

Jaktledningen för samjakten hade lagt ned ett gediget arbete inför jakten. De traditionella älgpassen hade slopats och mer björnanpassade pass var utsatta. Dessutom var varje pass märkta med waypoints vilket gjorde att jägarna hamnade på exakt rätt plats.

När jägarna var på väg ut i morse till sina pass såg de en björn passera en skogsväg. De hade tidigare haft kontakt med Södra Björnhundspoolen och tidigt i morse åkte Lari Mann och Johan Öhman från Vemdalen för att hjälpa till.

– När vi kom fram vid 07-tiden i morse hade passkyttarna redan tagit sina poster runt det område björnen förmodades finnas i. Vi släppte våra plottar Filippa och Dutch som spårade cirka en kilometer innan upptaget kom, berättar Lari Mann.

Sedan blev det omväxlande stånd och gångstånd i ett 4×4 km stort område med contortatall. Området var stormdrabbat och besvärligt att ta sig fram i både för hundar och de båda hundförarna. Till slut fälldes björnen av en slump av Johan Öhman.

– Det var jättekul att komma hit till Åsarna-Svenstavik, jägarna har verkligen arrangerat en bra jakt, avslutar Lari Mann. Som ska låta hundarna vila resten av dagen för att vara riktigt taggade i morgon igen.Björnen var en hane på 90 kg.

Genom en mycket välarrangerad samjakt fälldes i morse en björn mellan Åsarana och Svenstavik i Jämtland.

AKTUELLT

Debatt: SJF och LRF trycker på om vildsvinen

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund gör gemensam sak om vildsvinen. Förbundsordförandena Torbjörn Larsson och Palle Borgström trycker på regeringen och efterlyser i den här debattartikeln lättnader i regelverket som exempelvis hindrar jägare från att sälja vildsvinskött.

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Annonser