Lyckad samjakt i Åsarna-Svenstavik

Åsarna (JJ) Samjakt på björn kan vara effektivt om jakten är välarrangerad. Det var det i markerna mellan Åsarna och Svenstavik i morse när en hanbjörn fälldes. Totalt hade 40 jaktlag på totalt 80 000 hektar gått samman och lyckats organisera och planera jakten till en fullträff.

Jaktledningen för samjakten hade lagt ned ett gediget arbete inför jakten. De traditionella älgpassen hade slopats och mer björnanpassade pass var utsatta. Dessutom var varje pass märkta med waypoints vilket gjorde att jägarna hamnade på exakt rätt plats.

När jägarna var på väg ut i morse till sina pass såg de en björn passera en skogsväg. De hade tidigare haft kontakt med Södra Björnhundspoolen och tidigt i morse åkte Lari Mann och Johan Öhman från Vemdalen för att hjälpa till.

– När vi kom fram vid 07-tiden i morse hade passkyttarna redan tagit sina poster runt det område björnen förmodades finnas i. Vi släppte våra plottar Filippa och Dutch som spårade cirka en kilometer innan upptaget kom, berättar Lari Mann.

Sedan blev det omväxlande stånd och gångstånd i ett 4×4 km stort område med contortatall. Området var stormdrabbat och besvärligt att ta sig fram i både för hundar och de båda hundförarna. Till slut fälldes björnen av en slump av Johan Öhman.

– Det var jättekul att komma hit till Åsarna-Svenstavik, jägarna har verkligen arrangerat en bra jakt, avslutar Lari Mann. Som ska låta hundarna vila resten av dagen för att vara riktigt taggade i morgon igen.Björnen var en hane på 90 kg.

Genom en mycket välarrangerad samjakt fälldes i morse en björn mellan Åsarana och Svenstavik i Jämtland.

AKTUELLT

Åklagarbeslut: Ny utredning om skånsk jakthärva

Skåne (JJ) Det blir en ny polisutredning i den skånska jakthärva där jägare lurats på jakt. Det har chefsåklagare Pernilla Åström beslutat efter att ha granskat de lurade jägarnas överklagan. – Jättebra, säger en av de drabbade, Christoffer Frank.

Liten lodjursjakt i vinter

Kungsbacka (JJ) Det blir en historiskt liten lodjursjakt i Mellansverige i vinter. Endast 13 lodjur får skjutas i tre län. – Frågan är om det är vettigt att försöka hålla lostammen på den nivå som myndigheterna gör, säger Jägareförbundets rovdjursexpert, Gunnar Glöersen.

M: Förenkla för laglydiga vapenägare!

Kungsbacka (JJ) Det borde vara möjligt för jägare och sportskyttar att äga fler vapen än i dag. Det skriver moderaternas landsbygdspolitiske talesperson, Sten Bergheden, och moderate riksdagsmannen John Widegren i den här debattartikeln.

Webbradio: Så resonerar rätten om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Kammarrättens dom om halvautomaten Benelli MR1 tas emot med bestörtning bland svenska jägare och skyttar. I Jaktjournalens webbradio förklarar ordföranden i målet, kammarrättsråd Marie-Louise Kraft, hur domstolen resonerat.

Annonser