Lyckad räddningsaktion av skovelhjort

Tommy Larsson, Thony Eriksson och Stig Johansson gör en gemensam insats för att få loss dovhjorten som är intrasslad intill en redan död hjort. Foto: Per Jonson Kinnekulle (JJ) I går kväll när Jaktjournalen deltog vid inventeringsarbete av dovvilt på Kinnekulle fick yrkesjägaren Thony Eriksson snabbt byta roll från observatör till räddningsledare. En skovel satt fast, insnärjd i elrep vid en hästhage. – En allt för vanlig syn, tyvärr, säger han.

Det var under en rundtur kring fastigheten Råbäcks marker som en fasttrasslad skovelhjort upptäcktes. Med hjälp av ett lasso och en bra avbitartång kunde Thony Eriksson med hjälp av kamraterna Tommy Larsson och Stig Johansson hålla fast och klippa loss den intrasslade och stressade hjorten.

Hjorten satt dessutom fast intill en stängselstolpe där ytterligare en hjort låg död.

– Det måste varit extremt traumatiskt för hjorten. Men vi ser ofta att hjortar dras till andra hjortar som sitter fast, säger Thony Eriksson.

Bara i den aktuella hästhagen syntes ytterligare två platser där hjortar fastnat i det förrädiska och livsfarliga elrepet.

– Har de väl fastnat är det i princip omöjligt för hjorten att självmant komma loss. Vi blir inringda nästan varje vecka för att ta loss djur som fastnat. Allt för många hjortar får sätta livet till, säger Thony Eriksson.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser