Lyckad räddningsaktion av skovelhjort

Tommy Larsson, Thony Eriksson och Stig Johansson gör en gemensam insats för att få loss dovhjorten som är intrasslad intill en redan död hjort. Foto: Per Jonson Kinnekulle (JJ) I går kväll när Jaktjournalen deltog vid inventeringsarbete av dovvilt på Kinnekulle fick yrkesjägaren Thony Eriksson snabbt byta roll från observatör till räddningsledare. En skovel satt fast, insnärjd i elrep vid en hästhage. – En allt för vanlig syn, tyvärr, säger han.

Det var under en rundtur kring fastigheten Råbäcks marker som en fasttrasslad skovelhjort upptäcktes. Med hjälp av ett lasso och en bra avbitartång kunde Thony Eriksson med hjälp av kamraterna Tommy Larsson och Stig Johansson hålla fast och klippa loss den intrasslade och stressade hjorten.

Hjorten satt dessutom fast intill en stängselstolpe där ytterligare en hjort låg död.

– Det måste varit extremt traumatiskt för hjorten. Men vi ser ofta att hjortar dras till andra hjortar som sitter fast, säger Thony Eriksson.

Bara i den aktuella hästhagen syntes ytterligare två platser där hjortar fastnat i det förrädiska och livsfarliga elrepet.

– Har de väl fastnat är det i princip omöjligt för hjorten att självmant komma loss. Vi blir inringda nästan varje vecka för att ta loss djur som fastnat. Allt för många hjortar får sätta livet till, säger Thony Eriksson.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Annonser