Lyckad lojakt utanför Junsele

Junsele (JJ) Inom Vilhelmina Södra och Voernese samebyar har fem lodjur tilldelats för skyddsjakt. I helgen fälldes det första.

Första av fem lodjur på skyddsjakten utanför Junsele fälldes i helgen.

Skyddsjakten på lodjur får bedrivas av jägare med rätt till älgjakt och samebyarnas medlemmar inom området. När ett jaktlag var ute för älgjakt norr om Junsele i lördags morse hittade de ett nattspår av ett ensamt lodjur.

– Jag var ute och fiskade när Peter Backlund ringde och undrade om jag ville komma med hundarna och prova att hitta lodjuret. Så jag stack direkt och när jag kom fram hade jägarna ringat in lodjuret i ett område och man postade ut, berättar rovdjursjägaren Robert Salomonsson, Borgafjäll.

– Först släppte jag Frisco och när han snurrade runt uppe i berget släppte jag också på Turbo. Sedan stod jag och Peter kvar på inspåret och efter ett tag kom lodjuret ned mot oss och Peter fick en skottchans. Men det tog inte riktigt perfekt och lodjuret träade och då kunde vi avsluta jakten, berättar Robert.

Lodjuret var en hona på cirka 14 kg. I helgen återstod skyddsjakt på fyra lodjur i området. Ett villkor för jakten är att den endast får bedrivas på ensamma lodjur.

 

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser