Lyckad lojakt i Västerbotten

Åsele (JJ) Lodjursjaktens första dag blev lyckad i Västerbotten. Av de nio tilldelade lodjuren fälldes fyra lodjur. Ett av dem utanför Åsele där Robert Salomonsson, Borgafjäll, hjälpte samer som fått renar lodräpta under natten till idag.

Efter en snabb jakt kunde lodjuret fällas utanför Åsele. Fr v Nathalie Jonsson, Erik Persson, Robert Salomonsson och Nejla Fjellström.

Begynnelsen till lojakten i Klippen, öster om Åsele, började när samen Nejla Fjellström, Borkan, var ute för att se till renar i området. Först upptäckte han en dödad ren och när han spårade vidare upptäckte han att lodjur även dödat en ren till.

– Vi hade just ringat ett lodjur hemma i Borgafjäll när Nejla ringde och berättade om vad som hänt. Så jag lånade ut ett par hundar till kompisarna som kunde fortsätta och jag och Nathalie tog med oss två hundar och åkte ned till Klippen, berättar Robert Salomonsson.

Under tiden Robert och Nathalie körde ringdes även Erik Persson, Åsele och Christoffer Persson, Bjurholm in som passkyttar. Samtidigt spårade och ringade Nejla och Paul Anders Fjellström lodjuret och placerade ut skyttarna.

– När jag kom fram ringde jag bara och kollade att alla var klara, sedan var det bara att börja spåra upp i ett berg. Jag släppte sedan Frisko i spåret och han tog upp ganska snabbt, men det blev inte ståndskall som det brukar bli utan lon tog undan utför berget.

– Ganska snart upptäckte Erik lon när den kom över en hälla, då avvaktade han till en bra skottchans och när lon var på cirka 140 sköt han och lon blev på plats, berättar Robert.

Lon var en hane med en uppskattad vikt på cirka 19 kg.

Av tilldelningen återstår nu fem lodjur i inlandområdet, norra kustområdet är avslutat.

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser