Lyckad lojakt i Västerbotten

Åsele (JJ) Lodjursjaktens första dag blev lyckad i Västerbotten. Av de nio tilldelade lodjuren fälldes fyra lodjur. Ett av dem utanför Åsele där Robert Salomonsson, Borgafjäll, hjälpte samer som fått renar lodräpta under natten till idag.

Efter en snabb jakt kunde lodjuret fällas utanför Åsele. Fr v Nathalie Jonsson, Erik Persson, Robert Salomonsson och Nejla Fjellström.

Begynnelsen till lojakten i Klippen, öster om Åsele, började när samen Nejla Fjellström, Borkan, var ute för att se till renar i området. Först upptäckte han en dödad ren och när han spårade vidare upptäckte han att lodjur även dödat en ren till.

– Vi hade just ringat ett lodjur hemma i Borgafjäll när Nejla ringde och berättade om vad som hänt. Så jag lånade ut ett par hundar till kompisarna som kunde fortsätta och jag och Nathalie tog med oss två hundar och åkte ned till Klippen, berättar Robert Salomonsson.

Under tiden Robert och Nathalie körde ringdes även Erik Persson, Åsele och Christoffer Persson, Bjurholm in som passkyttar. Samtidigt spårade och ringade Nejla och Paul Anders Fjellström lodjuret och placerade ut skyttarna.

– När jag kom fram ringde jag bara och kollade att alla var klara, sedan var det bara att börja spåra upp i ett berg. Jag släppte sedan Frisko i spåret och han tog upp ganska snabbt, men det blev inte ståndskall som det brukar bli utan lon tog undan utför berget.

– Ganska snart upptäckte Erik lon när den kom över en hälla, då avvaktade han till en bra skottchans och när lon var på cirka 140 sköt han och lon blev på plats, berättar Robert.

Lon var en hane med en uppskattad vikt på cirka 19 kg.

Av tilldelningen återstår nu fem lodjur i inlandområdet, norra kustområdet är avslutat.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Annonser