Lyckad lodjursjakt i Torsåker

Torsåker (JJ) Erik Ninsved, Torsåker fick fälla ett lodjur innan tilldelningen i Gävleborgs län fylldes i förmiddags. Lodjuret drevs fram av Hasse Nornholms duktiga hundar.

Hasse Nornholm och Erik NInsved med dagens fällda lodjur. På bilden är också hundarna Olof och Gunvald med. Foto: Privat

Hasse Nornholm har figurerat i Jaktjournalen förr. Hans jämte/finskstövare Gunvald har bidragit till många lyckade björnjakter.

Idag släppte Hasse Gunvald och den unga finskstövarhannen Olof. Jägarna i laget i Torsåker hade ringat tre lodjur i ett område, men de delade på sig i upptaget och hundarna drev i väg med ett ensamt djur.

– Jag såg lodjuret 20 minuter efter upptaget när det passerade mig på 40 meter men jag kom inte åt att skjuta, berättar Hasse.

I en timme drev hundarna lodjuret uppe på ett berg innan det vände ner mot passkedjan. Där stod bland annat Hasses kompis Erik Ninsved.

Erik stod på rätt pass och kunde fälla en lodjurshona på 15 kilo.

– Det var ingen vits att fortsätta jakten på de andra två lodjuren eftersom tilldelningen här i Gävleborg fylldes redan innan klockan tio. Det ser inte ut som om det kommer bli jakt i Dalarna i morgon heller. Tilldelningen fylls säkert redan idag. Vi får ladda inför den 21 augusti i stället, säger Hasse.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser