Lyckad final på björnjakten i Järvträsk

Glommersträsk (JJ) Idag avslutas björnjakten i Norrbotten. I Järvträsk, strax utanför Glommersträsk blev det en lyckad final när Robert Salomonsson, Vilhelmina, fällde en björnhane.

Under hösten har björnspår observerats vid flera tillfällen inom Järvträsk viltvårdsområde och den nu högaktuelle björnjägaren Robert Salomonsson har även tidigare i höst besökt området, men då utan resultat.

– Vi bestämde oss för att göra ett sista försök, tillsammans med några medlemmar ur Mausjaur sameby. Vi började med att spåra av vägar och hittade ett björnspår i frosten där björnen dragit upp vatten på vägen.
Jag bestämde mig för att släppa Urak som varit sjukskriven i tre veckor och han tog spåret, berättar Robert Salomonsson.

Urak spårade under ganska lång tid och flera postskyttar såg hunden, efter tre kilometers vägspårning vek han slutligen upp i ett berg och fick tag på björnen.

– Direkt efter upptaget vände björnen ned mot vägen och rakt på en postare som sköt ett skott, men björnen fortsatte med Urak efter. Jag stod kvar på inspåret där vi började på morgonen och efter 45 minuters gångstånd kom björnen i sitt eget bakspår och jag kunde avsluta jakten, berättar Robert.

Björnen var en hane på 140 kg och den första björnen sedan 1958 som skjutits i området.

– Det var en bra avslutning på björnjakten, många kom och tittade på björnen och vi kokade och åt en stor köttgryta tillsammans.

De senaste dagarna har varit turbulenta för Robert Salomonsson sedan han greps misstänkt för grovt jaktbrott i samband med en björnjakt utanför Överkalix.

– Det är klart att man tänker på det. I går blev jag uppringd av polisen som läste upp förhörsprotokollet och de frågade om jag ville ändra eller lägga till något. Men allt jag sagt tidigare stämmer. Nu får åklagare bestämma fortsättningen, avslutar Robert Salomonsson.

På årets sista björnjaktsdag fällde Robert Salomonsson en björnhane i Järvträsk utanför Glommersträsk. På bilden syns även Mikael Jonsson, t v och i mitten Mikael Johansson, Mausjaur sameby.
AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Annonser