Lyckad björnpremiär i Gävleborg

Edsbyn (JJ) Det blev tredjegången gillt för Johan Wennberg och kompisen Peter Forsblom fällde en björnhona i Ovanåker östra viltvårdsområde nu på morgonen.

Gråhunden Högvaktens Roy stod för ännu ett bra björnarbete när husse Johan Wennberg och Peter Forsblom fällde en björnhona i Ovanåker vid 2016 års björnpremiär.

Årets björnjaktspremiär startade med ösregn i markerna runt Ovanåker. Men Johan Wennberg, Gräsmyran och kompisen Peter Forsblom, Knådan, strax utanför Edsbyn har haft koll på en mindre havreåker uppe på en bovall.

– Vi klev upp vid 03.00-tiden för att se om björnen varit framme, tidigare i veckan såg vi att björn varit och provsmakat lite.  Egentligen trodde vi kanske inte så mycket på det, men när vi kom fram upptäckte vi att det var mängder av betesspår, berättar Johan Wennberg.

Vid 04-tiden började det spöregna och förutsättningarna blev genast besvärligare. Men Johan släppte sin duktiga gråhundshane Högvaktens Roy, 3 år, som det tidigare skjutits två björnar för.

– Han var lite avvaktande och ringade runt i området och jag drog mig ner mot en ungskog som ligger bara 100 m från havreåkern och tror faktiskt att jag gick förbi björnen på 50 meter.

– Men efter en stund började Roy skälla och då stod jag uppe på bovallen igen med Peter och viskade till honom att det vore konstigt om detta är älg. Vi smög ned i grovskogen som ligger intill planteringen och efter en stund kom björnen och hunden i gångstånd rakt mot oss och vi kunde tillsammans skjuta björnen på 50 meters avstånd.

– Det blev tredje gången gillt för mig, när Roy tidigare skällt björn har det varit jaktkompisar som avslutat, berättar Johan.

Björnen var en märkt hona som fått namnet Klumpa av björnforskningsprojektet. En avkomma efter Aborgina, en hona som länge gäckat jägarna i området. Hon har gjort sig känd för att vara mycket skygg och springa ifrån hundarna.

Klumpa är fem år och vägde 141 kg.

 

 

0 kommentarer

AKTUELLT

Björnjaktsprofilerna 2017 – Först ut Roger Bäck

Kungsbacka (JJ) Nu på måndag, den 21 augusti, startar årets licensjakt på björn. Inom de sex nordligaste länen är 216 björnar tilldelade. Intresset är också på topp bland jägarna och allt fler duktiga hundekipage har specialiserat sig.

Forskare ska DNA-analysera vita älgar

Värmland (JJ) Filmen på den vita älgen i Värmland har blivit en internetsuccé, men även forskare har fattat tycke för älgen. Nu ska en grupp från Sveriges Lantbruksuniversitet undersöka vad det är som gör att vissa älgar blir vita.

Hetsig debatt om avlivad attackbjörn

Italien (JJ) Det har uppstått hetsig debatt om avlivningen av en björnhona i Italien. Hon dödade en hundägare och nu protesterar värnarorganisationer mot att björnhonan sköts i lördags.

Fauve vann Basset-SM spår

Lunnahöja (JJ) I helgen avgjordes Basset-SM spår i Lunnahöja, Hässleholms kommun. Arrangör var Sydsvenska Bassetklubben. Segrande ur striden gick Bernt Söderman, Ås med sin Fauve de Bretagne Nimrods Valborg.

Winchester SX4

Funktion, handhavande och ergonomi har förbättrats och gör nya Winchester SX4 till en maskin på lerduvebanor och under jakt. Vapnet är efterföljaren till den framgångsrika halvautomaten Super X3 Black Shadow.

Ovisshetens tid är förbi!

De flesta jakthundar förses i dag med gps-pejlar. Många passkyttar står också med handenheter för att hänga med. Detta är inte bra för den spekulativa delen av jakten

Annonser