LRF vill jaga problemlodjur

Holsljunga (JJ) Ett lodjur har angripit får ett flertal gånger i Holsljunga i Västra Götalands län. Nu vill LRF ha skyddsjakt på problemdjuret.

Sedan i augusti har en fårbesättning attackerats av lodjur tre gånger. Detta trots att ägaren flyttat djuren. Nu engagerar sig ATL och söker skyddsjakt på lodjuret.

– Vi står bakom riksdagens beslut om att ha gynnsam bevarandestatus, såväl för lodjur som för andra rovdjursarter. Men vi menar också på att det att vi ska ha livskraftiga rovdjursstammar i Sverige får inte innebär att vi inte får jaga stammarna aktivt, det vill säga vi måste få plocka bort individer som gör skada, säger Eleonore Marcusson, verksamhetsutvecklare på LRF Västra Götaland till Sveriges Radio Sjuhärad.

AKTUELLT

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Annonser