LRF vill jaga problemlodjur

Holsljunga (JJ) Ett lodjur har angripit får ett flertal gånger i Holsljunga i Västra Götalands län. Nu vill LRF ha skyddsjakt på problemdjuret.

Sedan i augusti har en fårbesättning attackerats av lodjur tre gånger. Detta trots att ägaren flyttat djuren. Nu engagerar sig ATL och söker skyddsjakt på lodjuret.

– Vi står bakom riksdagens beslut om att ha gynnsam bevarandestatus, såväl för lodjur som för andra rovdjursarter. Men vi menar också på att det att vi ska ha livskraftiga rovdjursstammar i Sverige får inte innebär att vi inte får jaga stammarna aktivt, det vill säga vi måste få plocka bort individer som gör skada, säger Eleonore Marcusson, verksamhetsutvecklare på LRF Västra Götaland till Sveriges Radio Sjuhärad.

AKTUELLT

Tracker har fått svenska ägare

Åmotsfors (JJ) Finska hundpejlföretaget Tracker har fått svenska ägare och satsar nu hårt på att utveckla produkter och kundservice. Investmentbolaget Nalka har bildat koncernen Open Air Group som satsar på företag inom jaktsegmentet.

Björn skjuten i Los

Hälsingland (JJ) En av de närgångna björnarna sköts på måndagskvällen inne i byn Los i Ljusdals kommun.

Björnjaktsbeslutet möts av besvikelse och glädje

Västerbotten (JJ) Björnjägaren Jonas Nordström skrek ut sin glädje när han fick beskedet att björnjakten startar som vanligt 21 augusti. – Jag vrålade så att jobbarkompisarna säkert ramlade ut sina stolar, säger Jonas Nordström.

Annonser