LRF vill ha skyddsjakt på Dalskogsvarg

Kungsbacka (JJ) LRF vill se skyddsjakt på varg efter de upprepade angreppen mot en fårbesättning i Dalskog, Dalsland.

Nu på förmiddagen har LRF Västra Sveriges regionchef Robert Larsson och LRF Västra Götalands ordförande Paul Christensson undertecknat en hemställan till Länsstyrelsen om att de ska ta beslut om skyddsjakt på eget initiativ.

I hemställan anges att det föreligger stor risk att angreppen upprepas och förvärras. Dessutom menar LRF att vargstammen redan nu har gynnsam bevarandestatus och att skyddsjakten därför inte försvårar upprättandet av densamma.

Vidare skriver de att tamdjurshushållningen i det aktuella området har försvårats och att det inte är rimligt att djurägare ska behöva bevaka sin djur dygnet runt.

I fallet med djurägaren i Dalskog gick fåren i en särskild hage efter de två första angreppen där akutstängsel, så kallat elnät var uppsatt. Detta hjälpte inte eftersom fåren blev så pass stressade när vargarna återvände att de sprängde nätet och rusade ut.

Enligt Eleonore Markusson, som är ansvarig för rovdjursfrågor i LRF Västra Sverige kan inte LRF själva ansöka om skyddsjakt om de inte får fullmakt från den drabbade djurägaren. Däremot kan de alltid uppmana Länsstyrelsen om att ta ett beslut på eget initiativ med bakgrund av de förhållandena som råder.

AKTUELLT

Hållbarhetstänk bakom unik älgtrofémöbel

Vem skulle inte vilja sitta bekvämt och varje gång tänka på att lädret faktiskt kommer från ett vilt man själv fällt. För Nils Kjerstadius, vd på familjeföretaget Cuero Design var det en självklarhet att erbjuda jägare den här möjligheten.

Risk för att vinterns vargjakt uteblir

Kungsbacka (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar är den kommande vinterns licensjakt på varg i fara. Det uppskattade antalet vargar är obetydligt fler än Naturvårdsverkets miniminivå på 300 individer. Jägareförbundet jobbar nu för att Riksdagens mål på minst 270 vargar ska gälla.

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Annonser