LRF vill ha skyddsjakt på Dalskogsvarg

Kungsbacka (JJ) LRF vill se skyddsjakt på varg efter de upprepade angreppen mot en fårbesättning i Dalskog, Dalsland.

Nu på förmiddagen har LRF Västra Sveriges regionchef Robert Larsson och LRF Västra Götalands ordförande Paul Christensson undertecknat en hemställan till Länsstyrelsen om att de ska ta beslut om skyddsjakt på eget initiativ.

I hemställan anges att det föreligger stor risk att angreppen upprepas och förvärras. Dessutom menar LRF att vargstammen redan nu har gynnsam bevarandestatus och att skyddsjakten därför inte försvårar upprättandet av densamma.

Vidare skriver de att tamdjurshushållningen i det aktuella området har försvårats och att det inte är rimligt att djurägare ska behöva bevaka sin djur dygnet runt.

I fallet med djurägaren i Dalskog gick fåren i en särskild hage efter de två första angreppen där akutstängsel, så kallat elnät var uppsatt. Detta hjälpte inte eftersom fåren blev så pass stressade när vargarna återvände att de sprängde nätet och rusade ut.

Enligt Eleonore Markusson, som är ansvarig för rovdjursfrågor i LRF Västra Sverige kan inte LRF själva ansöka om skyddsjakt om de inte får fullmakt från den drabbade djurägaren. Däremot kan de alltid uppmana Länsstyrelsen om att ta ett beslut på eget initiativ med bakgrund av de förhållandena som råder.

AKTUELLT

Jägare i stor insats mot barnsexhandel

Stockholm (JJ) Jägarkåren är stor och när den går samman händer det grejer. I just nu pågående kampanj Musikhjälpen har jägarnas insamlingsbössa redan dragit in mer än 100 000 kronor.

Ser en ljusnande framtid för jaktfrågor i EU

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné, ser en ljusnande framtid för jaktfrågorna inom EU. Han tror att EU-politiker tagit lärdom av Storbritanniens utträde ur unionen. – Man inser nog att det inte går att plåga folk hur mycket som helst, säger Daniel Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Unga jägare får testa ny jakt

Örebro/Storuman (JJ) Unga jägare i Storuman och Örebro ges möjlighet att testa olika sorters jakt. Det är Jägareförbundet som ordnar så att de får jaga på nya marker.

Annonser