LRF Skåne ger sig inte!

Vittsjö (JJ) LRF Skåne ansöker återigen om skyddsjakt på den varg som har gått till angrepp mot tamboskap i området kring Vittsjö. Vargen har under tio dagar gjort tre dokumenterade angrepp. Senast imorse tog den en höna inne på en gård i direkt anslutning till ett bostadshus.

LRF Skåne lämnade in en ansökan om skyddsjakt redan efter de två första angreppen i början av augusti. Trots det stora antalet får som dödades och skadades, så beslutade länsstyrelsen då att ingen skyddsjakt får ske. Utöver de tre angreppen som har skett de senaste tio dagarna, har vargen angripit får i närområdet tidigare i vår.

Det senaste angreppet skedde mycket nära ett bostadshus. Vargen har alltså visat sig vara närgången och orädd för människor, vilket är ett allvarligt beteende hos ett rovdjur. Risken för ytterligare angrepp inom området är överhängande. LRF Skåne gör därför bedömningen att skyddsjakt är den enda möjliga åtgärden för att skydda människor och tamboskap i området.

– Nu är det dags för skyddsjakt. Den här vargen är orädd för människor och vi är övertygade om att vargen kommer att göra nya angrepp. Länsstyrelsen måste omgående fatta det enda riktiga beslutet, vilket är omedelbar skyddsjakt, säger Stig Lundström, vice ordförande för LRF Skåne i ett pressmeddelande i dag.

AKTUELLT

Bjud på Mannerströms kryddiga vildsvinsskinka

Kungsbacka (JJ) Mästerkocken Leif Mannerström bjuder nu i juletider Jaktjournalens läsare på ett härligt vildsvinsskinkerecept. Det är vilt, kryddigt och doftar jul. Överraska släkten och sätt lite guldkant på årets julbord.

Delade meningar om antal lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) Länsstyrelsen uppskattar att det finns mellan 15 och 20 lodjur i Blekinge län. Jägarnas Riksförbund tror att det är en kraftig underskattning och vill ha jakt på 30 lodjur i vinter.

Vargen i Arvidsjaur stött ett par mil söderut

Norrbotten (JJ) Länsstyrelsens personal har lyckats stöta vargen ett par mil från Arvidsjaur och renarna i Västra Kikkejaure sameby. – Men här har den varit förut, så den har nog bara gått sin vanliga runda, säger en renskötare i Mausjaur sameby.

Film: Leif sågade loss älgen

Stockholm (JJ) Leif Gisslén räddade sannolikt livet på en älg i Stockholms skärgård i onsdags morse. Älgen hade fastnat i en gunga och Leif hjälpte den loss.

Annonser