LRF Skåne ger sig inte!

Vittsjö (JJ) LRF Skåne ansöker återigen om skyddsjakt på den varg som har gått till angrepp mot tamboskap i området kring Vittsjö. Vargen har under tio dagar gjort tre dokumenterade angrepp. Senast imorse tog den en höna inne på en gård i direkt anslutning till ett bostadshus.

LRF Skåne lämnade in en ansökan om skyddsjakt redan efter de två första angreppen i början av augusti. Trots det stora antalet får som dödades och skadades, så beslutade länsstyrelsen då att ingen skyddsjakt får ske. Utöver de tre angreppen som har skett de senaste tio dagarna, har vargen angripit får i närområdet tidigare i vår.

Det senaste angreppet skedde mycket nära ett bostadshus. Vargen har alltså visat sig vara närgången och orädd för människor, vilket är ett allvarligt beteende hos ett rovdjur. Risken för ytterligare angrepp inom området är överhängande. LRF Skåne gör därför bedömningen att skyddsjakt är den enda möjliga åtgärden för att skydda människor och tamboskap i området.

– Nu är det dags för skyddsjakt. Den här vargen är orädd för människor och vi är övertygade om att vargen kommer att göra nya angrepp. Länsstyrelsen måste omgående fatta det enda riktiga beslutet, vilket är omedelbar skyddsjakt, säger Stig Lundström, vice ordförande för LRF Skåne i ett pressmeddelande i dag.

AKTUELLT

Olycka på Tullgarn

Tullgarn (JJ) En olycka inträffade i eftermiddag i samband med provkörning av en båt vid Swedish Game Fair, på Tullgarn, söder om Stockholm.

Ändrade magasinsregler för björnjägare

Tullgarn (JJ) Det ska bli tillåtet med femskottsmagasin i halvautomater vid björnjakt. Det meddelade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht när han invigningstalade på Swedish Game Fair på fredagen.

Whiskymarinerad rådjurssadel

På frågan om vad som är det godaste viltköttet svarar de flesta rådjur. Jag håller med och min personliga favorit är en grillad rådjurssadel. 6 personer: 1 kg utskuren rådjurssadel Marinad: 1 dl fin rapsolja 2 skivade vitlöksklyftor ½ dl chilisås 2 msk mörk balsamvinäger 3 msk flytande honung ½ dl whisky Tillbehör: ½–1 kg

Björnjägarens Arci Odin – Inkallningsbar jaktmaskin

David Nilsson drog verkligen vinstlotten när han 2013 köpte sin första spets. Att det blev en gråhund var mest en slump. Nu fem år senare ångrar han inte sitt val. Svenska och finska jaktchampionen Björnjägarens Arci Odin har verkligen levererat.

Kan ett jakttillbehör ha med jaktetik att göra?

Det har länge förbryllat mig lite varför man så sällan ser en handkikare runt halsen på jägare i Sverige. Just handkikaren är ett sådant där tillbehör som faktiskt kan ha en jaktetisk funktion. Det finns siffror som pekar på att jägare i norden köper färre kikare än i Europa och övriga världen. I Norge har en del jägare kikare medan det verkar vara mycket ovanligt i Sverige och Finland.

Trafikdödad råget bar på fyra kid

Värmland (JJ) En råget som avlivades efter en viltolycka visade sig bära på fyra närmast fullgångna kid. –Väldigt tråkigt att fem rådjur dör i en smäll, säger eftersöksjägaren Mattias Hultman.

Franchi Horizon – intressant studsare från Italien

Franchi är mest kanske mest känd för sina hagelvapen, främst halvautomater men också för sina hagelbockar. Franchi Horizon är företagets första repeterstudsare. Det är ett gevär som passar både för passjakt och rörlig jakt och överraskar med sin utmärkta precision. Priset är överkomligt vilket borde tilltala en stor grupp jägare och skyttar.

Jakthundsfrågor allt viktigare

De senaste åren har vargen varit ett vanligt samtalsämne när vi diskuterat jakthundar och hotet mot vår löshundsjakt i Norden. Men frågorna runt våra jakthundar är betydligt många fler och komplexa oavsett vilken ras vi föredrar att jaga med.

Annonser