LRF ska träffa EU-kommissionen angående vargjakten

STOCKHOLM(JJ). Företrädare för EU-kommissionen kommer till Sverige snart för att få mer information om vargförvaltningen. De är inbjudna av miljöminister Andreas Carlgren. Sven Erik Hammar, ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse, kommer att träffa representanterna i Gävle den 7 juli.

 – EU-kommissionen ifrågasätter Sveriges beslut om att reglera vargstammen med licensjakt. Att ta bort landsbygdsbornas inflytande över sin egen livssituation vore att ta vargfrågan flera år bakåt i tiden. En toppstyrning av detta från Bryssel skulle vara provocerande för dem som lever med rovdjuren bland sina tamdjur, inpå sina egna bostäder, säger Sven Erik Hammar i ett pressmeddelande.

EU-kommissionen ska även ta in synpunkter från bland andra Jägareförbundet och Svenska Samernas Riksförbund. 
Senast den 17 augusti ska Sverige svara på varför vi förvaltar varg så som vi gör.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser