LRF Mälardalen kräver skyddsjakt i Sjundareviret

Gnesta (JJ) Eftersom angreppen på Molstabergs får fortsätter och hittills resulterat i cirka 70 döda får sedan i midsomras kräver nu LRF Mälardalen att Länsstyrelsen skyndsamt fattar beslut om skyddsjakt på eget initiativ och har därför lämnat in en skrivelse till myndigheten.

– Vi anser att det med anledning av vargförekomsten i området och de angrepp som skett föreligger en stor risk för att den redan inträffade allvarliga skadan förvärras och att det är stor risk för att angreppen fortsätter under nästa års betessäsong säger Sture Johansson, ordförande för LRF Mälardalen i ett pressmeddelande.

Med stöd av paragraf 28 sköts nu under hösten alfatiken i reviret men alfahannen och eventuell avkomma fortsätter ställa till problem i området.

– Alfahannen och årets valpar har vid det här laget fått stor rutin och erfarenhet på att angripa får, vilket starkt talar för att angreppen kommer att fortsätta kommande säsong med uppenbar risk för allvarlig skada. Länsstyrelsen bör därför omedelbart besluta om skyddsjakt på vargarna, säger Sture Johansson vidare.

LRF tycker Länsstyrelsens polisanmälan mot den drabbade gården Molstaberg är djupt olycklig.

AKTUELLT

Skyddsjakten i Rackstad: ”Vi hoppas få bort hanen”

Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.

Nyupptäckt invandrad varg i Norrbotten

Arvidsjaur (JJ) Tack vare spårsnö har länsstyrelsens personal kunnat spåra en varg öster om Arvidsjaur. Enligt DNA-analys härstammar vargen från den finsk-ryska populationen.

Rackstadvarg fälld

Arvika (JJ) Flera hundar har attackerats av varg i Rackstadreviret, Värmland. I går sköts därför en varg i området eftersom länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt på grund av incidenterna.

Annonser